Drożdże rozpuścić w połowie mleka, pozostawić na 5 minut. Pozostałe mleko rozmieszać z masłem, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto...
Dawno nie było nic śniadaniowego, ogólnie ostatnio jest mnie jakby mniej... Ale kiedy znalazłam ten przepis, było oczywiste, że czeka nas pyszne śniadanie.
Dla fanów pizzy mam dobrą wiadomość- możecie analogiczny smak uzyskać dodając podobne składniki do pieczywa. Taka kromka daje radość każdego dnia i sprawia, że można poczuć się tak samo szczęśliwie jak jedząc ulubioną pizzę.
Poniżej przedstawiam przepis na chleb na zakwasie pszennym z karmelizowanym porem, cydrem, pestkami dyni, ziarnami słonecznika oraz płatkami chilli. Warto go upiec!
Chleb w smaku jest chrupiący, w środku zaś wilgotny, miąższ natomiast posiada nieregularne dziurki. Kromki smakują najlepiej z samym masłem. Dodatki są tutaj absolutnie zbędne.
Uwierzcie mi, poniższy przepis jest najprostszy na świecie. Właściwie jedyny problem jaki może sprawiać, to wyhodowanie zakwasu żytniego. Jeśli jednak go nie macie, to wstyd nie spróbować! Wystarczy wymieszać ciasto rękami, wsadzić do foremki i iść spać. Reszta zrobi się sama. Do dzieła!
Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba.
Tym razem zdecydowałam się na włoską kombinację. Prostokąty ciasta na chlebek zostały przełożone plastrami szynko dojrzewającej oraz mozzarelli. Dzięki temu powstał nam chlebek, przypominający trochę pizzę, czy focaccię, ale bez dodatku sosu.