Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami
Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść!
Zazwyczaj rzeczywiście tak bywa, dlatego nie lubię, gdy ktoś się kręci po mojej kuchni i w czasie gotowania zagląda w moje garnki.
Sytuacja natomiast wygląda inaczej, gdy do pieczenia wspólnego chleba zabiera się grupa kulinarnych blogerek. Wystarczy, że umówią się wcześniej i wybiorą jeden chleb. Każda bowiem ma szansę zmodyfikować przepis po swojemu i samodzielnie uformować swój bochenek.
Inicjatorką październikowej weekendowej piekarni była Amber, której blog Kuchennymi Drzwiami przy okazji gorąco polecam. Zasady były proste, wystarczyło upiec apetyczny Chleb z karmelizowanym porem i pestkami z przepisu Moniki (której można ufać), w weekend między 26-28 października.
Co prawda, w trakcie pieczenia nie mogłam się powstrzymać i wprowadziłam do przepisu drobne modyfikacje np. dodając do ciasta chlebowego odrobinę cydru (tak pięknie się do mnie uśmiechał) oraz do prażonych pestek odrobinę płatków chilli. Czułam się jednak fantastycznie z myślą, że bardzo podobne bochenki chleba powstają w tym samym czasie w innych kuchniach.
Poniżej przedstawiam przepis na chleb na zakwasie pszennym z karmelizowanym porem, cydrem, pestkami dyni, ziarnami słonecznika oraz płatkami chilli. Warto go upiec!
Oto pełna lista październikowych uczestniczek zabawy:
Ania, AniaW , Ankawell, Alucha, Amber, Asia, Bożenka , Dorota , Gatita , Gosia, Gosia, Gosia, Joanna, Kamila, Łucja , Magda ,Marzena, Marta, Marysia, Mysia, Piegusek, Renata S, Siankoo, Tofka, Wisła
Dziękuję za wspólną chrupiącą zabawę
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 15 godz. 40 min.
Porcje: 1
Składniki
- Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu pszennego
- 180 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 110 ml letniej wody
- Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 300 ml letniej wody (u mnie 150 ml cydru i 150 ml wody)
- 1,5 łyżeczki soli
- por
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki miodu
- łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz
- łyżeczka suszonych płatków chilli (można pominąć)
- 50 g pestek dyni
- 50 g ziaren słonecznika
Instrukcja
- Zaczyn:
- Wieczorem lub 8 godzin przed pieczeniem, przygotowujemy zaczyn. Do zakwasu wlewamy letnią wodę, mieszamy i dodajemy mąkę. Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Naczynie z zaczynem owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
- Ciasto właściwe:
- Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy składniki ręcznie, do połączenia. Misę przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie kroimy cienko pora. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy, aż zmięknie. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodajemy miód oraz ocet balsamiczny Całość dusimy, aż por się skarmelizuje, a płyn odparuje.
- Karmelizowany przekładamy do miseczki, a na tę samą patelnię wrzucamy pestki dyni, ziarna słonecznika oraz suszone płatki chilli. Prażymy je kilka minut, następnie dodajemy wcześniej przygotowany por i mieszamy.
- Po 30 minutach do ciasta dodajemy sól, oraz karmelizowany por z pestkami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Przerzucamy je na oprószoną mąką blat i jeszcze chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej misy. Przykrywamy je i zostawiamy na 45 minut.
- Po tym czasie przerzucamy je na obsypany mąką blat. Ciasto rozpłaszczamy i składamy na trzy jak kopertę i jeszcze raz na trzy. Przekładamy ponownie do misy i przykrywamy. Po kolejnych 45 minutach jeszcze raz składamy ciasto i wkładamy do misy na jeszcze 30 minut (w sumie potrwa to 2 godziny).
- Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy go do wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką koszyka wiklinowego. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w cieple na ok. 3-4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg. Na dnie piekarnika można postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta według fantazji. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
- Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb jeszcze 25-30 minut.
- Po upieczeniu chleb studzimy na kuchennej kratce.
3.1.09