Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą

Zdjęcie - Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z szybkich, pszennych wypieków bardzo lubię wszelkiego rodzaju chlebki do odrywania. Nie tylko dlatego, że warstwy ciasta przekładane np. bazyliowym pesto wyglądają pięknie, ale także z powodu pewnej misji. Bowiem chlebki te powstają z myślą, aby się nimi dzielić. Dlatego tak łatwo się je odrywa.

Tym razem zdecydowałam się na włoską kombinację. Prostokąty ciasta na chlebek zostały przełożone plastrami szynko dojrzewającej oraz mozzarelli. Dzięki temu powstał nam chlebek, przypominający trochę pizzę, czy focaccię, ale bez dodatku sosu.

Zdjęcie - Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy lub topionego masła
  • łyżeczka soli
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej szynko dojrzewającej)
  • 100 g mozzarelli
  • liście bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z solą i suszonymi drożdżami. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Następnie przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Cienko wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35x50cm, który dzielimy na 3 podłużne paski. Paski przecinamy pionowo, otrzymując 9-12 mniejszych prostokątów. Na każdym z nich kładziemy kawałek szynki i kawałek mozzarelli. Na niektóre prostokąty kładziemy również listki bazylii.
  3. Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy prostokąt z szynką i serem składamy na pół i układamy je w keksówce obok siebie (widoczne na zdjęciu). Z wierzchu posypujemy suszonymi ziołami. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy wyrośnięty chlebek w formie i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!
2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chlebek z pistacjami, kiełbasą i suszonymi śliwkami
5

Chlebek z pistacjami, kiełbasą…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Domowy chleb pszenny bez wyrabiania.
9

Domowy chleb pszenny bez wyrab…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka