Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą

Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą

Zdjęcie - Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z szybkich, pszennych wypieków bardzo lubię wszelkiego rodzaju chlebki do odrywania. Nie tylko dlatego, że warstwy ciasta przekładane np. bazyliowym pesto wyglądają pięknie, ale także z powodu pewnej misji. Bowiem chlebki te powstają z myślą, aby się nimi dzielić. Dlatego tak łatwo się je odrywa.

Tym razem zdecydowałam się na włoską kombinację. Prostokąty ciasta na chlebek zostały przełożone plastrami szynko dojrzewającej oraz mozzarelli. Dzięki temu powstał nam chlebek, przypominający trochę pizzę, czy focaccię, ale bez dodatku sosu.

Zdjęcie - Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy lub topionego masła
  • łyżeczka soli
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej szynko dojrzewającej)
  • 100 g mozzarelli
  • liście bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z solą i suszonymi drożdżami. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Następnie przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Cienko wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35x50cm, który dzielimy na 3 podłużne paski. Paski przecinamy pionowo, otrzymując 9-12 mniejszych prostokątów. Na każdym z nich kładziemy kawałek szynki i kawałek mozzarelli. Na niektóre prostokąty kładziemy również listki bazylii.
  3. Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy prostokąt z szynką i serem składamy na pół i układamy je w keksówce obok siebie (widoczne na zdjęciu). Z wierzchu posypujemy suszonymi ziołami. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy wyrośnięty chlebek w formie i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy.

3.1.09

Kategorie przepisów