Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym)
Czy jest ktoś na świecie kto nie lubi pizzy? Szczerze wątpię, ale chętnie usłyszę wasze opinie!
Pizza zwykle łączy w sobie smak sera, sosu pomidorowego i oregano. Ja mam również słabość do połączenia z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą. Dla fanów pizzy mam dobrą wiadomość- możecie analogiczny smak uzyskać dodając podobne składniki do pieczywa. Taka kromka daje radość każdego dnia i sprawia, że można poczuć się tak samo szczęśliwie jak jedząc ulubioną pizzę.
Do mojego pizzowego chleba na zakwasie pszennym dodałam starty parmezan, sok pomidorowy, oregano i lekko podlałam go oliwą. Dodatkowym smaczkiem jest też pesto rosso, bez którego nie mogę obyć się w kuchni.
Musicie koniecznie spróbować, bo ten chleb zdecydowanie ląduje w czołówce najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.
Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 25 g pesto rosso
- 2,5 łyżeczki soli
- 15 g tartego parmezanu
- 150 g soku pomidorowego
- 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w dużej misce.
- Zagnieć ciasto na jednolitą, dość elastyczną masę.
- Zagniataj kilka minut a następnie przełóż do 20 centymetrowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uklep chleb w foremce, przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin). Chleb powinien znacznie urosnąć.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb i piecz ok 40 minut, aż zbrązowieje.
- Wyjmij chleb z formy i papieru i ostudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
- Świeżą kromkę chleba posmaruj Smakowitą de Luxe.