Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym)

Zdjęcie - Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy jest ktoś na świecie kto nie lubi pizzy? Szczerze wątpię, ale chętnie usłyszę wasze opinie!

Pizza zwykle łączy w sobie smak sera, sosu pomidorowego i oregano. Ja mam również słabość do połączenia z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą. Dla fanów pizzy mam dobrą wiadomość- możecie analogiczny smak uzyskać dodając podobne składniki do pieczywa. Taka kromka daje radość każdego dnia i sprawia, że można poczuć się tak samo szczęśliwie jak jedząc ulubioną pizzę.

Zdjęcie - Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojego pizzowego chleba na zakwasie pszennym dodałam starty parmezan, sok pomidorowy, oregano i lekko podlałam go oliwą. Dodatkowym smaczkiem jest też pesto rosso, bez którego nie mogę obyć się w kuchni.

Zdjęcie - Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Musicie koniecznie spróbować, bo ten chleb zdecydowanie ląduje w czołówce najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.

Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g pesto rosso
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 15 g tartego parmezanu
  • 150 g soku pomidorowego
  • 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w dużej misce.
  2. Zagnieć ciasto na jednolitą, dość elastyczną masę.
  3. Zagniataj kilka minut a następnie przełóż do 20 centymetrowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Uklep chleb w foremce, przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin). Chleb powinien znacznie urosnąć.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw chleb i piecz ok 40 minut, aż zbrązowieje.
  7. Wyjmij chleb z formy i papieru i ostudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
  8. Świeżą kromkę chleba posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami