Bawarskie ciasto serowe z jabłkami

To ciasto upiekłam w ubiegły piątek. Niepozorne, może trochę mało atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jabłek oprószonych cynamonem świetnie ze sobą współgrała. Wyjątkowo dobrze smakowało mi też kruche ciasto - być może był to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowało tego samego dnia, którego było upieczone, ale kolejnego również było smaczne. Od siebie dodałam do ciasta ciut więcej mąki, a także do masy serowej dorzuciłam płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, bo była zbyt rzadka wg mnie. Piekłam z 1,5 porcji w prostokątnej blaszce o wymiarach 31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, że jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :)

Przepis znaleziony u Atinki.

Zdjęcie - Bawarskie ciasto serowe z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (tortownica o śr. 22-23 cm:)

Spód:

  • 125 g masła
  • szklanka mąki (dałam dwie łyżki więcej)
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • łyżeczka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 225 g sera do serników
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru (dałam 3)
  •  łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej (to mój dodatek)

Warstwa jabłkowa:

  • 4 kwaskowate jabłka
  • 1-2 łyżki cukru jasnego trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych do posypania ciasta

Wykonanie:

Spód:

Masło wyrobić palcami z mąką i cukrami na kruszonkę. Powstałymi okruszkami wysypać dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je ugnieść. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut.  Wyjąć i przestudzić.

Masa serowa:

Ser utrzeć z cukrem, jajkami, mąką i wanilią na gładką masę. Wylać ją na podpieczony spód.

Warstwa jabłkowa:

Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać je z cukrem i cynamonem, a następnie wyłożyć równą warstwą na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45-55 minut, aż będzie lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Smacznego :)

Zdjęcie - Bawarskie ciasto serowe z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona pierś indyka do kanapek

Pieczona pierś indyka do kanap…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit