Francuski chleb z automatu
Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na prosty chleb z maszyny. Uważam, że automat do wypieku chleba ma wiele zalet, ale też i wad.
Przyznam, że osobiście wolę włożyć w pieczenie chleba więcej serca, samodzielne go wyrabiając i formując. Lubię moment w którym po pierwszym wyrastaniu widać pierwsze efekty pracy nad chlebem
Jednak korzystam od czasu do czasu z automatu, szczególnie w dni, których jestem zabiegana. Ciasto na chleb zrobione tą metodą zawsze jest świetnie wyrobione. Pieczenie z automatem jest bardzo wygodne, wystarczy wrzucić do formy w odpowiedniej kolejności składniki i czekać na efekt.
Chleb z maszyny w smaku jest naprawdę pyszny, jego przykładem może być klasyczny, biały chleb francuski. Ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek, a dodatek ziół prowansalskich nadaje mu ciekawego smaku. Warto spróbować, by przekonać się do eksperymentów z automatem
Francuski chleb z automatu
- 400 g mąki pszennej
- 220 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy 2 program pieczenia, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.
- W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.
- Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb. Przed spożyciem studzimy.