PIEROGI Z SERCAMI WOŁOWYMI

Serca są niedocenianym przez wielu składnikiem. Można je wykorzystać na naprawdę świetny gulasz i podać z dodatkiem kaszy i kapusty kiszonej.
Tym razem miałam ochotę trochę się pogrzebać w kuchni i postanowiłam zrobić pierogi. Zabierając się za robienie pierogów prawie zawsze podwajam składniki (tak aby mieć je na dwa obiady). Kiedy już wszystko jest rozłożone, to czy robię 40 czy 80 nie ma większej różnicy. Wiem, że gdybym ugotowała je wszystkie - do wieczora zniknęłyby. Te przeznaczone na inny dzień układam na lekko posypanej mąką desce i porcjami zamrażam. Zamrożone przekładam do pojemnika lub woreczka. Za dwa tygodnie będę miała prawie gotowy obiad.

Ciasta pierogowego zrobiłam jeszcze więcej, bo postanowiłam zrobić moim domownikom dodatkową niespodziankę...
Zdjęcie - PIEROGI Z SERCAMI WOŁOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierogi z sercami wołowymi - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • mąka (zwykła pszenna lub pszenna pp)
  • woda
  • sól (do gotowania)
Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
z tej porcji wyszło ok.90 pierogów - czyli na dwa obiady

  • 1 kg serc wołowych
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • vegeta lub 2- 3 rosołki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 cebule do okraszenia
  • olej
Serca dokładnie opłukać. Zagotować wodę w dość dużym garnku dodać vegetę (lub rosołki), włożyć serca i ugotować je do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
Cebulkę obrać, pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą.

Zdjęcie - PIEROGI Z SERCAMI WOŁOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wystudzone serca zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulkę, surowe jajka, doprawić dobrze solą i pieprzem.
Pierogi kleić, gotować w osolonym wrzątku. Gotowe okrasić podsmażoną cebulką.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
3

Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Maślane ciasto ucierane z jabłkami
1

Maślane ciasto ucierane z jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

Drożdżówki maślane zwijane w k…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Łatwy chleb na drożdżach
1

Łatwy chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z pieczoną dynią i indykiem
1

Tagliatelle z pieczoną dynią i…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)
2

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron po florencku
1

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni