Co by było gdyby? - Chłodnik z botwinki z guacamole

Zdjęcie - Co by było gdyby? - Chłodnik z botwinki z guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


































Co by było gdyby? Pamiętam taką zabawę z czasów podstawówki. Siadało się w kole i jedna osoba zadawała pytanie Co by było gdyby? Osoba siedząca obok musiała odpowiedzieć na to absurdalne zagadnienie. Wymyślało się wtedy śmieszne lub krępujące pytania jak np. Co by było gdyby ludzie nie nosili ubrań? (odpowiedź na to pytanie w wieku 8 lat może sprawiać zakłopotanie :) Dzisiaj postanowiłam zadać takie pytanie z dziedziny kuchnia. Otóż..Co by było gdyby tak połączyć tradycyjny chłodnik litewski z meksykańską pastą z awokado? Nie pozostało mi nic innego jak to sprawdzić w praktyce! W efekcie okazało się, że byłby z tego pyszny i interesujący chłodnik, ale jak smakuje rzeczywiście musicie przekonać się sami :)

Chłodnik z botwinki z guacamole
  • pęczek botwinki
  • 1 litr kefiru
  • 150 ml soku lub koncentratu z buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 rzodkiewek
  • 2 dojrzałe awokado
  • garść świeżej bazylii
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka z 1/2 limonki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża kolendra
  1. Bierzemy awokado, przecinamy je na pół, gdy poczujemy, że nóż zetknął się z pestką - obkręcamy je. Zostawiamy połówkę jednego awokado na potem. Z pozostałych 3 części awokado wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy skórkę i sok z limonki, świeżą bazylię, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz. Miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera.
  2. Botwinkę myjemy, ucinamy liście, pozostawiamy ładniejsze, a pozostałe wyrzucamy. Buraczki delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę (lub ścieramy na tarce). Łodygi i liście kroimy drobno i wrzucamy wszystko do rondelka. Botwinkę zalewamy sokiem i odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu przez 7 minut. Zestawiamy z ognia i odcedzamy, pozostawiamy wywar, studzimy.
  3. Rzodkiewkę i pół awokado kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do misy. Dodajemy ostudzoną i podgotowaną botwinkę.
  4. Do guacamole wlewamy stopniowo ostudzony wywar i mieszamy. Następnie wlewamy powoli kefir, cały czas mieszając. Gotową mieszanką zalewamy rzodkiewki, botwinkę i awokado. Dodajemy łyżeczkę cukru i smakujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Można także dodać soku z limonki. Chłodnik wstawiamy do lodówki na godzinę, podajemy z kolendrą (i np. jajkiem na twardo).
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z pieczonych buraków
1

Chłodnik z pieczonych buraków

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chłodnik litewski
4

Chłodnik litewski

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chłodnik ulubiony
13

Chłodnik ulubiony

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej
1

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
1

Ciecierzyca z pieczonymi burak…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z buraków, grejpfruta i szpinaku

Sałatka z buraków, grejpfruta…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli
2

Sałatka obiadowa z buraczków,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit