Co by było gdyby? - Chłodnik z botwinki z guacamole

Zdjęcie - Co by było gdyby? - Chłodnik z botwinki z guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


































Co by było gdyby? Pamiętam taką zabawę z czasów podstawówki. Siadało się w kole i jedna osoba zadawała pytanie Co by było gdyby? Osoba siedząca obok musiała odpowiedzieć na to absurdalne zagadnienie. Wymyślało się wtedy śmieszne lub krępujące pytania jak np. Co by było gdyby ludzie nie nosili ubrań? (odpowiedź na to pytanie w wieku 8 lat może sprawiać zakłopotanie :) Dzisiaj postanowiłam zadać takie pytanie z dziedziny kuchnia. Otóż..Co by było gdyby tak połączyć tradycyjny chłodnik litewski z meksykańską pastą z awokado? Nie pozostało mi nic innego jak to sprawdzić w praktyce! W efekcie okazało się, że byłby z tego pyszny i interesujący chłodnik, ale jak smakuje rzeczywiście musicie przekonać się sami :)

Chłodnik z botwinki z guacamole
  • pęczek botwinki
  • 1 litr kefiru
  • 150 ml soku lub koncentratu z buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 rzodkiewek
  • 2 dojrzałe awokado
  • garść świeżej bazylii
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka z 1/2 limonki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża kolendra
  1. Bierzemy awokado, przecinamy je na pół, gdy poczujemy, że nóż zetknął się z pestką - obkręcamy je. Zostawiamy połówkę jednego awokado na potem. Z pozostałych 3 części awokado wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy skórkę i sok z limonki, świeżą bazylię, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz. Miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera.
  2. Botwinkę myjemy, ucinamy liście, pozostawiamy ładniejsze, a pozostałe wyrzucamy. Buraczki delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę (lub ścieramy na tarce). Łodygi i liście kroimy drobno i wrzucamy wszystko do rondelka. Botwinkę zalewamy sokiem i odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu przez 7 minut. Zestawiamy z ognia i odcedzamy, pozostawiamy wywar, studzimy.
  3. Rzodkiewkę i pół awokado kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do misy. Dodajemy ostudzoną i podgotowaną botwinkę.
  4. Do guacamole wlewamy stopniowo ostudzony wywar i mieszamy. Następnie wlewamy powoli kefir, cały czas mieszając. Gotową mieszanką zalewamy rzodkiewki, botwinkę i awokado. Dodajemy łyżeczkę cukru i smakujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Można także dodać soku z limonki. Chłodnik wstawiamy do lodówki na godzinę, podajemy z kolendrą (i np. jajkiem na twardo).
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z pieczonych buraków
1

Chłodnik z pieczonych buraków

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chłodnik litewski
4

Chłodnik litewski

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chłodnik ulubiony
13

Chłodnik ulubiony

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Pasta z buraków i migdałów do chleba
2

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z botwiny z ziemniakami

Zupa z botwiny z ziemniakami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka