Porady kulinarne

Zakwas - gdzie go trzymać ?

Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.

Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Domowe bagietki na piwie

imie nazwisko Pastelle
Ósmy kolor tęczy

0

Chlebki Pita

imie nazwisko Beti
kruche babeczki

1

Bułki hamburgerowe na zakwasie

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Paluchy chlebowe z czarnuszką

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

0

Bułki grahamki

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Prosty chleb z ziarnami

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Bagietki z zimną fermentacją

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

1

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Chleb z płaskurki na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!