Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata

Do picia zielonej herbaty przekonywaliśmy się długo. Gorzki napój nie od razu przypadł nam do gustu, a mimo to zdetronizował mętną i pachnącą bagiennie herbatę czerwoną. Wkrótce w hipermarketach i herbaciarniach zaczęły pojawiać się kolejne, kuszące tajemniczymi nazwami gatunki i smaki, a picie zielonej herbaty stało się o wiele bardziej powszechne. Znana z pobudzających właściwości, zastąpiła nam ona także kolejną filiżankę kawy... Kiedy za oknem skwar i palące słońce, proponujemy wersję na zimno, z lodem i owocami - herbata jest wtedy cudownie orzeźwiająca. Tego typu napój idealnie nadaje się na imprezy na świeżym powietrzu czy piknik podczas gorącego dnia. Pobudza i daje zastrzyk energii.

Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na dzbanek 1,5 l:3 torebki zielonej herbaty3 torebki zielonej herbaty grejfrutowej1 cytryna lub limonka½ pomarańczykilka listków świeżej miętylód
Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę*. Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać*. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.

Kilka słów o parzeniu zielonej herbaty... O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę. Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą i odprężającą.
Pozdrawiamy,Mrs. & Mr. Sandman
Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort marchewkowy z mascarpone

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kisiel wiśniowy z tapioką

Kisiel wiśniowy z tapioką

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Czekoladowe ciasteczka owsiane - fit, pyszne

Czekoladowe ciasteczka owsiane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bakłażan, soczewica i pomarańcze
1

Bakłażan, soczewica i pomarańc…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Tort czekoladowo – pomarańczowy
1

Tort czekoladowo – pomarańczow…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami

Polędwiczki stir-fry z limonką…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili

Skrzydełka pieczone w miodzie…

food² food²
Food Square

Cytrynowiec

Cytrynowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake