Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata

Do picia zielonej herbaty przekonywaliśmy się długo. Gorzki napój nie od razu przypadł nam do gustu, a mimo to zdetronizował mętną i pachnącą bagiennie herbatę czerwoną. Wkrótce w hipermarketach i herbaciarniach zaczęły pojawiać się kolejne, kuszące tajemniczymi nazwami gatunki i smaki, a picie zielonej herbaty stało się o wiele bardziej powszechne. Znana z pobudzających właściwości, zastąpiła nam ona także kolejną filiżankę kawy... Kiedy za oknem skwar i palące słońce, proponujemy wersję na zimno, z lodem i owocami - herbata jest wtedy cudownie orzeźwiająca. Tego typu napój idealnie nadaje się na imprezy na świeżym powietrzu czy piknik podczas gorącego dnia. Pobudza i daje zastrzyk energii.

Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na dzbanek 1,5 l:3 torebki zielonej herbaty3 torebki zielonej herbaty grejfrutowej1 cytryna lub limonka½ pomarańczykilka listków świeżej miętylód
Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę*. Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać*. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.

Kilka słów o parzeniu zielonej herbaty... O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę. Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą i odprężającą.
Pozdrawiamy,Mrs. & Mr. Sandman
Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
1

Surówka z młodej kapusty, kala…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najprostsze jest najlepsze czyli makaron z groszkiem
1

Najprostsze jest najlepsze czy…

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

Twarożek z czosnkiem niedźwied…

food² food²
Food Square

Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prosta

Surówka z ogórka w stylu azjat…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie

Szparagi i woreczki szczęścia.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem

Ekspresowy kurczak teriyaki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z mango bez pieczenia

Ciasto z mango bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
3

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki

Biszkopt z truskawkami – prost…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Miodowe kulki mocy

Miodowe kulki mocy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście