Sałatka ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami
Na Sylwestra, urodziny, imieniny lub po prostu wtedy, kiedy nie mam dużo czasu, a chcemy zjeść coś wartościowego i zdrowego – idealna sałatka! Sałatka ze szpinakiem i pomarańczowym dressingiem to idealne zestawienie. Wypróbujcie sami, ja zabrałam ją na Sylwestra do znajomych (na andrzejkach się sprawdziła :D).
Składniki:
1 op. baby – szpinaku lub mieszanki sałat ze szpinakiem
150 g pieczarek
200 g boczku (ewentualnie szynki dojrzewającej)
1 cebula biała lub czerwona
100g posiekanych orzechów włoskich
2/3 opakowania sera typu feta
200g pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
dressing:
sok z 1 pomarańczy
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Szpinak (lub sałatę ze szpinakiem) myjemy i osuszamy np. w wirówce do sałaty.
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które następnie obtaczamy w soku z cytryny – zachowają wówczas piękny biały kolor, nie ściemnieją.
Cebulę kroimy w bardzo cienkie półplasterki.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, aż do uzyskania chrupiących kawałków. Przekładamy boczek na ręcznik papierowy, by zdjąć nadmiar tłuszczu.
Pomidorki, po umyciu, przekrawamy na pół.
Fetę kroimy w kostkę. (Wskazówka: jeśli nóż będziemy moczyć w ciepłej wodzie po każdym krojeniu, otrzymamy ładną kostkę, która nie będzie przywierała do noża)
Sok z pomarańczy blendujemy/miksujemy z oliwą i natką pietruszki.
Szpinak, pomidory, cebulę, fetę, podsmażony boczek oraz pieczarki mieszamy ze sobą. Na wierzch sałatki sypiemy orzechy włoskie. Podajemy z dressingiem wlanym do osobnego naczynia. Jeśli polejemy sałatkę od razu, po jakimś czasie zwiędnie, a bez dressingu, można ją serwować nawet na drugi dzień. Smacznego