Gołąbki z ryżem i wołowiną
Muszę je powtórzyć, koniecznie! Do tej pory gołąbki robiłam głównie z mięsa wieprzowego lub z indyka, te z wołowiny - nie mają sobie równych! Uwielbiam to danie, bo jak już się robi z całej kapusty, to mamy obiady na kilka dni, możemy też część zapasteryzować lub zamrozić.
Najlepsze będzie mięso wołowe gulaszowe lub skrzydło wołowe, do tego świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona sól, świeży tymianek i majeranek!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Najlepsze będzie mięso wołowe gulaszowe lub skrzydło wołowe, do tego świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona sól, świeży tymianek i majeranek!
Składniki:
- sparzone liście kapusty, najlepiej włoskiej
- 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie zmielone wołowe gulaszowe)
- 200 g już ugotowanego ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki majeranku suszonego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- przecier pomidorowy z tego przepisu
Przygotowanie:
- z liści kapusty powycinać a dokładniej zrównać "kłąby" - rdzeń liścia, bo nie wiem jak inaczej to nazwać
- na rozgrzanej oliwie zezłocić drobniutko pokrojoną cebulę, wystudzić
- do miski dodać mielone mięso, podsmażoną szalotkę, sól, pieprz, majeranke, tymianek i dokładnie ze sobą połączyć
- dodać ryż, dokładnie wymieszać
- rozłożyć liść kapusty, ułożyć odpowiednią ilość farszu i dokładnie zwinąć, tworząc "gołąbki" i tak do samego końca aż skończy nam się farsz
- rozgrzać masło na dużej patelni, obsmażyć na złoto każdego gołąbka z obu stron i zlepieniem do dołu ukladać ciasno w dużym garnku, żeby maksymalnie były 2 warstwy
- podlać wodą, tak żeby były całkowicie przykryte i dusić na średnim ogniu około godziny
- po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy lub koncentrat jak Ktoś nie ma i dusimy kolejne 30-40 minut
Smacznego ;)