Gołąbki z ryżem i wołowiną

Muszę je powtórzyć, koniecznie! Do tej pory gołąbki robiłam głównie z mięsa wieprzowego lub z indyka, te z wołowiny - nie mają sobie równych! Uwielbiam to danie, bo jak już się robi z całej kapusty, to mamy obiady na kilka dni, możemy też część zapasteryzować lub zamrozić.

Najlepsze będzie mięso wołowe gulaszowe lub skrzydło wołowe, do tego świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona sól, świeży tymianek i majeranek!

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • sparzone liście kapusty, najlepiej włoskiej
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie zmielone wołowe gulaszowe)
  • 200 g już ugotowanego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • przecier pomidorowy z tego przepisu

Przygotowanie:
  • z liści kapusty powycinać a dokładniej zrównać "kłąby" - rdzeń liścia, bo nie wiem jak inaczej to nazwać
  • na rozgrzanej oliwie zezłocić drobniutko pokrojoną cebulę, wystudzić
  • do miski dodać mielone mięso, podsmażoną szalotkę, sól, pieprz, majeranke, tymianek i dokładnie ze sobą połączyć
  • dodać ryż, dokładnie wymieszać
  • rozłożyć liść kapusty, ułożyć odpowiednią ilość farszu i dokładnie zwinąć, tworząc "gołąbki" i tak do samego końca aż skończy nam się farsz
  • rozgrzać masło na dużej patelni, obsmażyć na złoto każdego gołąbka z obu stron i zlepieniem do dołu ukladać ciasno w dużym garnku, żeby maksymalnie były 2 warstwy
  • podlać wodą, tak żeby były całkowicie przykryte i dusić na średnim ogniu około godziny
  • po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy lub koncentrat jak Ktoś nie ma i dusimy kolejne 30-40 minut
Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
2

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami
1

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Francesinha
2

Francesinha

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda  kapusta z maślaną zasmażką
1

Młoda kapusta z maślaną zasma…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z czerwonej kapusty – pyszna
2

Surówka z czerwonej kapusty –…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z czerwonej kapusty z octem balsamicznym i orzechami
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka Colesław
2

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu