Trufle czekoladowe z awokado
Bardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą. Ale jak zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber, to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę :-) Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji :-)
Trufle czekoladowe z awokadoSkładniki (na około 20sztuk):
- 1 dojrzałe awokado Hass
- 200 g czekolady z zawartością 70% kakao
- 1 łyżka masła
- 50 ml porto
- kakao do obtoczenia trufli
1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z łyżką masła rozpuścić w kąpieli wodnej- czyli szklaną miskę ustawić na rondelku z gotującą wodą tak, aby nie dotykała dnem wody i mieszać cały czas do rozpuszczenia składników.
2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i rozdrobnić widelcem.
3. Do rozpuszczonej czekolady -przestudzonej lekko- dodać rozdrobnione awokado i porto. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do małego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównać i przykryć folią. Wstawić do lodówki żeby masa stwardniała -u mnie jakieś dwie godziny.
4. Wyłożyć na deseczkę, kroić na mniejsze kawałki i formować kulki. Obtaczać w kakao. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF