Porady kulinarne
-
Risotto - jak przygotować?
Ryż musi powoli upijać się wodą, pęcznieć w oczach i nabierać kremowej tekstury. Dlatego niezmiernie ważny jest cały rytuał powolnego dolewania płynu i mieszania. Gotując risotto, należy przygotować sobie pół godziny wolnego czasu i niespiesznie mieszać w garnku, słuchając dobrej muzyki. Polecam również nalać sobie lampkę wina lub jak w tym przypadku cydru, a cały rytuał nabierze formy relaksu. 😉 Pamiętajcie również, aby ani ryżu, ani szparagów nie przegotować. Wszystko powinno być al dente, czyli w sam raz na ząb, zaś samo danie nie powinno być za gęste (konsystencja owsianki będzie tutaj idealna) – dlatego zawsze pod koniec gotowania dolewam…
-
Jak upiec ciasto na tartę?
Najlepiej jest schłodzić przed pieczeniem foremkę wylepioną ciastem, a dodatkowo położyć na surowym cieście papier do pieczenia i obciążyć go np. suszoną fasolą. Po kwadransie obciążenie zdejmujemy i dopiekamy ciasto, aby miało ładny kolor i było chrupiące. Przed nalaniem masy jogurtowej warto kruchy spód lekko ostudzić.
-
Jaki uzyskać najlepszy aromat cytrynowy?
Najlepiej jest uzyskać aromat cytryny dodając do ciasta świeżo startą skórkę cytrynową (pamiętajcie jednak, aby kupować do tego celu cytryny niewoskowane, a przed tarciem dokładnie je umyć). Ocierając skórkę cytrynową unikajmy otarcia białej części znajdującej się pod żółtą warstwą- jest gorzka. Dostępna w sklepach suszona skórka cytrynowa nie ma nawet procenta tego aromatu co świeża, nie polecam więc jej. W ostateczności kupcie naturalną (!) esencję cytrynową, którą można aromatyzować wypieki.
-
Knedle - jakie ziemniaki wybrać?
Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają się do nich odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw.
-
Jak jeść pierożki chinkali?
Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwytać je w palce (trzymać za czubek na szczycie pierożka), wgryźć się w niego, wypić cały płyn znajdujący się w środku, a następnie skonsumować resztę.
-
Dodawanie soli do ciasta na bagietki
Sól najlepiej wysypać z boku miski. Dlaczego?
Jeśli oprószymy nią zaczyn i drożdże - spowolnimy w ten sposób rozrost ciasta na bagietki.
-
Pancakes - jakich składników użyć?
Sekretem przygotowania idealnych pankejków jest dodanie do ciasta jogurtu lub maślanki i wykorzystanie masła zamiast oleju.
-
-
Sernik na zimno - jaki ser użyć?
Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!
-
Fasolka szparagowa - jak ugotować ją al dente?
Aby mieć pewność, że fasolka ugotowana będzie “w punkt”, po jej odlaniu można od razu włożyć do miski z lodowatą wodą i tym sposobem błyskawicznie zastopować proces dalszego gotowania
-
Tatar wołowy - jakiego mięsa użyć?
Podstawą dobrego tatara jest oczywiście dobrej jakości mięso wołowe. Musi to być porcja idealnie świeża. Mięso kupujemy najbardziej idealne z idealnych. Klasycznie wybieramy polędwicę wołową, ligawę czy nawet rostbef
-
Omlet biszkoptowy - jak go przerzucić na patelni?
Można to zrobić na różne sposoby, np:
- za pomocą dwóch drewnianych łopatek,
- podrzucając,
- zsuwając na talerz, który następnie obracamy.
-
Co zrobić z goframi po upieczeniu?
Po wyjęciu z gofrownicy odkładamy na metalowej kratce aby odparowały.
-
Sos holenderski - czego użyć do jego przygotowania?
Do przygotowania sosu holenderskiego używam w tym przepisie blendera (tzw. żyrafy) czyli długiego, z ostrzem w kształcie litery “s”. Konieczny jest też wysoki pojemnik o małej średnicy (wielkości mniej więcej blendera)- często sprzedawane są w komplecie, może też być niezbyt duży słoik- chodzi o to, by ostrza blendera od początku były zanurzone w żółtku.
-
Co zrobić, gdy ciasto za bardzo się przypieka?
Jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry to można nakryć je folią aluminiową. ⠀
-
Ryba mrożona- co zrobić przed zmieleniem?
Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody.