Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 250 g fileta z łososia
- 6 jajek
- 40 g majonezu
- 15 g musztardy francuskiej
- 30 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
- 1 mały pęczek koperku
- ½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Polewamy olejem Vita i nacieramy ze wszystkich stron. Pieczemy łososia przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC. Możemy też fileta usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju VITA około 2-3 minut z każdej strony. Studzimy.
Krok 2
Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8-9 minut od momentu zagotowania wody). Odlewamy wodę z gotowania, dolewamy zimną i studzimy jajka. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki i wyjmujemy ostrożnie żółtka. Możemy też delikatnie obciąć dół jajek, żeby nie wywracały się na talerzu. Te kawałki białek kroimy drobno i dodajemy do farszu, żeby nic nie zmarnować.
Krok 3
Upieczoną lub usmażoną rybę łączymy z żółtkami, majonezem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę rozgniatamy widelcem lub blendujemy, wtedy nadzienie będzie gładsze. Połówki białek wypełniamy przygotowanym nadzieniem i oprószamy wędzoną papryką. Łodyżki koperku idealnie dopełnią smaku jajek faszerowanych łososiem.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: święta wielkanocne/śniadanie
Stopień trudności: łatwe
Porada:
Jeśli mamy czas, to przygotowany farsz odkładamy do lodówki na około 15 minut. Lekko schłodzoną pastą z łososia łatwiej faszeruje się jajka.