Jajka faszerowane łososiem

<strong>Jajka faszerowane łososiem</strong>
Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane łososiem</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g fileta z łososia
  • 6 jajek
  • 40 g majonezu
  • 15 g musztardy francuskiej
  • 30 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
  • 1 mały pęczek koperku
  • ½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane łososiem</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Polewamy olejem Vita i nacieramy ze wszystkich stron. Pieczemy łososia przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC. Możemy też fileta usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju VITA około 2-3 minut z każdej strony. Studzimy.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane łososiem</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8-9 minut od momentu zagotowania wody). Odlewamy wodę z gotowania, dolewamy zimną i studzimy jajka. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki i wyjmujemy ostrożnie żółtka. Możemy też delikatnie obciąć dół jajek, żeby nie wywracały się na talerzu. Te kawałki białek kroimy drobno i dodajemy do farszu, żeby nic nie zmarnować.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane łososiem</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Upieczoną lub usmażoną rybę łączymy z żółtkami, majonezem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę rozgniatamy widelcem lub blendujemy, wtedy nadzienie będzie gładsze. Połówki białek wypełniamy przygotowanym nadzieniem i oprószamy wędzoną papryką. Łodyżki koperku idealnie dopełnią smaku jajek faszerowanych łososiem.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane łososiem</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 45 minut

Okazja: święta wielkanocne/śniadanie

Stopień trudności: łatwe

Porada:

Jeśli mamy czas, to przygotowany farsz odkładamy do lodówki na około 15 minut. Lekko schłodzoną pastą z łososia łatwiej faszeruje się jajka.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane łososiem</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów