Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Składniki:
- 50 dag polędwiczki wieprzowej (1 duża lub 2 małe)
- 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 ziarna (do smażenia)
Marynata:
- 8-10 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 cytryna
- 3-4 ząbki czosnku
- po 1-2 gałązki bazylii, tymianku i rozmarynu
- sólpieprz czarny
Sos:
- 1 szklanka bulionu warzywnego domowego lub z kostki
- 1 płaska łyżka mąki pszennej (1 dag)
- 3-4 łyżki śmietany 18% (50 ml)
- 2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoika (5 dag)
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy solą i pieprzem. Na marynatę mieszamy olej Kujawski 3 ziarna, sos sojowy, sok wyciśnięty z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Polędwiczkę zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Krok 2
Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy na rumiano na 1 łyżce oleju Kujawskiego 3 ziarna. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy resztą marynaty. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 45 minut. W czasie pieczenia polędwiczkę polewamy kilkakrotnie powstałym sosem.
Krok 3
Przygotowujemy sos chrzanowy. Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z sosu . Sos z pieczenia zlewamy przez sitko do rondelka. Dodajemy bulion warzywny wymieszany z mąką i mieszając, zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Sos mieszamy, mocno podgrzewamy, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina + marynowanie 4 godziny