Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi

Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 średnia marchew
  • 1 pietruszka
  • ¼ dużego selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 plaster boczku wędzonego
  • 2 białe kiełbasy
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 1 butelka zakwasu na żurek
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 5-6 gałązek świeżego majeranku do dekoracji sól

 

Przygotowanie:

Krok 1

Obieramy marchew, pietruszkę i seler. Warzywa korzeniowe płuczemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone końce liści, przekrawamy wzdłuż na pół i starannie płuczemy pod strumieniem bieżącej wody, osączamy. Jedną cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem. Przygotowane warzywa wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i suszony majeranek. Zalewamy 2 litrami zimnej wody, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie warzywa wyjmujemy z garnka, a wywar doprawiamy solą.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Boczek i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem. Wkładamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem i podsmażamy 3-4 minuty na rumiano. Cebulę obieramy, płuczemy, siekamy, dodajemy do podsmażonych boczku i kiełbasy. Podlewamy kolejnymi 2 łyżkami oleju czosnkowego i smażymy razem 3 minuty, mieszając, aż cebula się zeszkli. Odstawiamy z ognia.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do bulionu warzywnego wlewamy butelkę zakwasu i mieszając, zagotowujemy. Do zupy dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę oraz zeszkloną cebulę. Gotujemy razem kolejne 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie jajka wkładamy do zimnej osolonej wody i gotujemy 4 minuty, licząc czas od momentu zawrzenia wody. Ugotowane jajka szybko studzimy w zimnej wodzie. Następnie obieramy i przekrawamy na połówki. Zupę wlewamy do talerzy, dekorujemy przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 3 godziny

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów