Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim

Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim

Filet kurczaka z warzywami, w zupełnie innej odsłonie, w sosie w stylu azjatyckim z sojowym sosem, miodem, imbirem i czosnkiem. Zdrowa potrawa, pełna smaków i aromatów. Dobrze smakuje z ryżem, ale również z każdym makaronem 🙂

Zdjęcie - Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kurczaka w stylu azjatyckim / 2 porcje
  • 1 większy filet kurczaka
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki startego czosnku
  • pełna łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 większa marchewka
  • 5 większych pieczarek
  • 1 mała papryka

Kurczaka oczyść z resztek tłuszczu i błonek. Pokrój w poprzek na wąskie paseczki. Seler delikatnie obierz ze skórki, pokrój wzdłuż na 3 części, a następnie w poprzek na krótkie i wąskie paseczki.  Paprykę również pokrój na wąskie paseczki. Pieczarki i marchewkę obierz, i zetrzyj na plasterki.

Na rozgrzaną patelnię daj 2 łyżki oleju, oraz czosnek, imbir, miód, sok z cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Całość dokładnie pomieszaj i dodaj kawałki kurczaka. Mięso smaż mieszając, do czasu, kiedy zmieni kolor. Następnie przykryj patelnię i duś pod przykryciem na małym ogniu, około 15 minut.

Do mięsa dodaj warzywa, całość delikatnie pomieszaj i duś pod przykryciem, do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec spróbuj, czy potrawa jest wystarczająco doprawiona, w razie potrzeby dodaj jeszcze jedną łyżkę sosu sojowego.

Kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim, podawaj z ryżem lub z makaronem. Smacznego 🙂

Uwagi – w czasie smażenia, jeżeli będzie taka potrzeba, można dolać trochę wody. Można też zagęścić sos, dodając do 1/2 filiżanki wody, pełną łyżeczkę mąki kukurydzianej i dodanie jej do gorącego sosu. Po dodaniu mąki, sos należy chwilę gotować.

Zdjęcie - Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów