Roladki z kurczaka
Składniki:
- 700 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
- 150 g wędzonego boczku
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g cebuli
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 pęczek bazylii
- 30 ml oleju Optima Omega 3
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso lekko rozbij tłuczkiem i pokrój na mniejsze kawałki.
Na plastrze boczku ułóż kawałki mięsa kurczaka, oprósz solą i pieprzem. Posmaruj serkiem, połóż suszonego pomidora oraz bazylię. Zroluj.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej Optima Omega 3 i obsmaż roladki z każdej strony.
Zdejmij roladki z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek.
Krok 3
Przełóż cebulę do żaroodpornego naczynia, podsmażone roladki ułóż na cebuli.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz przez około 25-30 minut. Zapiekaj pod przykryciem, pokrywkę zdejmij 5 minut przed końcem pieczenia, do zarumienienia.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: średnie/łatwe
Porada: jeśli roladka się rozpada – możesz związać ją nicią kucharską albo spiąć wykałaczką.