Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka
Zdjęcie - Roladki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 700 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g serka śmietankowego
  • 100 g cebuli
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 pęczek bazylii
  • 30 ml oleju Optima Omega 3
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Roladki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso lekko rozbij tłuczkiem i pokrój na mniejsze kawałki.

Na plastrze boczku ułóż kawałki mięsa kurczaka, oprósz solą i pieprzem. Posmaruj serkiem, połóż suszonego pomidora oraz bazylię. Zroluj.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej Optima Omega 3 i obsmaż roladki z każdej strony.

Zdejmij roladki z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Przełóż cebulę do żaroodpornego naczynia, podsmażone roladki ułóż na cebuli.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz przez około 25-30 minut. Zapiekaj pod przykryciem, pokrywkę zdejmij 5 minut przed końcem pieczenia, do zarumienienia.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: średnie/łatwe

Porada: jeśli roladka się rozpada – możesz związać ją nicią kucharską albo spiąć wykałaczką.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów