Frittata z ryżem
Fritatta z ryżem. Polecam ryż basmati ponieważ na niski IG.
Danie świetnie smakuje po treningu.
Pasuje do lunchboxu, na obiad i kolację.
Nasza fritatta jest z aromatem grzybowym. Dodałam do niej zmielone na puder suszone grzyby.
Do danie możesz wykorzystać ryż z resztek z obiadu. Danie #zerowaste
Skadniki:
3/4 szklanki ryżu ( np. basmati)
1 i 1/2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
5-6 jaj od wolnej kurki
1 cebula
granulowany czosnek do smaku
opcjonalnie zmielone w młynku kilka suszonych grzybków
olej so smażenia
1 łyżka natki z pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w 1 i 1/2 szk. wody z dodatkiem soli. Po 10 minutach odcedzamy . Odstawiamy na bok do wystygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju ok. 3-5 minut na małym ogniu. Jaja rozbijamy do miski dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek i puder grzybowy jeśli chcemy nadać omletowi posmak grzybowy, dodajemy chłodny ryż i mieszamy. Wlewamy masę do zeszklonej cebulki i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Możemy włożyć do piekarnika i zapiec górę lub przełożyć za pomocą pokrywki odwracając frittatę na drugą stronę. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy i posypujemy natką.