Frittata z ryżem

Frittata z ryżem


Zdjęcie - Frittata z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Fritatta z ryżem. Polecam ryż basmati ponieważ na niski IG.

Danie świetnie smakuje po treningu.

Pasuje do lunchboxu, na obiad i kolację.

Nasza fritatta jest z aromatem grzybowym. Dodałam do niej zmielone na puder suszone grzyby.

Do danie możesz wykorzystać ryż z resztek z obiadu. Danie #zerowaste

Skadniki:

3/4 szklanki ryżu ( np. basmati)

1 i 1/2 szklanki wody

sól i pieprz do smaku

5-6 jaj od wolnej kurki

1 cebula

granulowany czosnek do smaku

opcjonalnie zmielone w młynku kilka suszonych grzybków

olej so smażenia

1 łyżka natki z pietruszki

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w 1 i 1/2 szk. wody z dodatkiem soli. Po 10 minutach odcedzamy . Odstawiamy na bok do wystygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju ok. 3-5 minut na małym ogniu. Jaja rozbijamy do miski dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek i puder grzybowy jeśli chcemy nadać omletowi posmak grzybowy, dodajemy chłodny ryż i mieszamy. Wlewamy masę do zeszklonej cebulki i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Możemy włożyć do piekarnika i zapiec górę lub przełożyć za pomocą pokrywki odwracając frittatę na drugą stronę. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy i posypujemy natką.


Kategorie przepisów