Jajka faszerowane pieczarkami

<strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong>
Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 6 jajek
  • 50 g majonezu
  • 35 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, a obraną cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski i dodajemy pokrojone warzywa. Mieszając, smażymy całość na złoty kolor. Na koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W tym czasie gotujemy jajka na twardo (przez około 8-9 minut od momentu zagotowania wody. Jajka wkładamy łyżką do zimnej wody i dopiero podgrzewamy). Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, a następnie obieramy ze skorupek. Obrane jajka przekrawamy na połówki i wyjmujemy ostrożnie żółtka. Możemy też delikatnie obciąć dół jajek, żeby stabilnie leżały na talerzu. Te kawałki białek kroimy drobno i dodajemy do grzybów, żeby nic nie zmarnować.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Usmażone wcześniej pieczarki drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze, wtedy masa będzie gładka. Do masy grzybowej dodajemy rozdrobnione żółtka oraz majonez. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem wypełniamy połówki białek. Jajka faszerowane pieczarkami układamy w naczyniu i ozdabiamy zielonymi listkami ziół albo drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: śniadanie/święta wielkanocne

Stopień trudności: łatwe

Porada:

Warto przygotowany farsz z grzybów odłożyć do lodówki na około 15 minut. Lekko schłodzoną pastą pieczarkową łatwiej faszeruje się jajka.

Zdjęcie - <strong>Jajka faszerowane pieczarkami</strong> - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów