Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 100 g cebuli
- 6 jajek
- 50 g majonezu
- 35 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, a obraną cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski i dodajemy pokrojone warzywa. Mieszając, smażymy całość na złoty kolor. Na koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Krok 2
W tym czasie gotujemy jajka na twardo (przez około 8-9 minut od momentu zagotowania wody. Jajka wkładamy łyżką do zimnej wody i dopiero podgrzewamy). Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, a następnie obieramy ze skorupek. Obrane jajka przekrawamy na połówki i wyjmujemy ostrożnie żółtka. Możemy też delikatnie obciąć dół jajek, żeby stabilnie leżały na talerzu. Te kawałki białek kroimy drobno i dodajemy do grzybów, żeby nic nie zmarnować.
Krok 3
Usmażone wcześniej pieczarki drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze, wtedy masa będzie gładka. Do masy grzybowej dodajemy rozdrobnione żółtka oraz majonez. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem wypełniamy połówki białek. Jajka faszerowane pieczarkami układamy w naczyniu i ozdabiamy zielonymi listkami ziół albo drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: śniadanie/święta wielkanocne
Stopień trudności: łatwe
Porada:
Warto przygotowany farsz z grzybów odłożyć do lodówki na około 15 minut. Lekko schłodzoną pastą pieczarkową łatwiej faszeruje się jajka.