Ostrym nożem przekrój awokado wokół pestki. Przekręć nakrojone połówki. Uderzając ostrzem noża w pestkę i przekręcając delikatnie usuń pestkę.
Porady kulinarne autora
-
-
Cenci - jaki jest sekret udanego wypieku?
Sekretem ich wybornego smaku jest skórka pomarańczowa, która nadaje intensywnego aromatu i perfekcyjne, cienkie rozwałkowanie ciasta. Powinno przypominać ciasto makaronowe i być niemal przezroczyste.
-
Ziemniaki - jaką wodą zalewać je do gotowania?
Ziemniaki zalewamy zawsze zimną wodą.
-
Karmel - jak go mieszać?
Nie mieszaj karmelu metalową łyżką. Aby przemieszać masę, zakręć patelnią. Mieszany karmel się krystalizuje.
-
Majonez - jakie zasady przygotowania?
Majonez nie lubi pośpiechu. Pamiętaj więc, by używać składników o zbliżonej do pokojowej temperatury i spokojnie ubijać do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
-
Strucla - co zrobić, aby mak nie odstawał od ciasta?
Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.
-
Zupa grzybowa - czym ją zagęścić?
Ugotowaną zupę w razie potrzeby zagęszczam dodatkowo kaszą manną
-
Fasolka szparagowa - jak zachować jej jędrność po blanszowaniu?
Fasolkę oczyściłam i zblanszowałam kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłam do wody z lodem, by zachowała jędrność.
-
Co zrobić, aby owoce nie ściemniały?
By owoce nie ściemniały skrapiam je sokiem z cytryny,
-
Jak uzyskać "zgrabne" klopsiki?
Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.
-
Bigos - jakie są zasady przygotowania?
Najważniejszą zasadą podczas przygotowywania bigosu jest zastosowanie różnych rodzajów mięs i wędlin oraz długi i powolny proces przygotowania. Ja korzystam w tym przypadku z dobrodziejstw mojego wiekowego piekarnika i gwarantuję, że dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia bigosu jest on wyjątkowo dobry, niebanalny, o pełnym smaku i odpowiedniej konsystencji. Pozwala też na zapomnienie o nim na pewien czas (chociaż nie będzie to łatwe ze względu na wydobywające się zapachy), ponieważ nie wymaga częstego doglądania, a im częściej go później odgrzewamy, tym jest smaczniejszy.
-
Brownie - jak długo piec?
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 20-25 minut. Do utworzenia się „skorupki” na wierzchu. Ciasto powinno być wilgotne wewnątrz, ale nie surowe.