Tradycyjna zupa grzybowa

Talerz gęstej i sycącej zupy to wymarzony posiłek w chłodny, jesienny dzień, a gdy na dodatek jest to zupa grzybowa, taka, jaką podawała w tym okresie moja mama, to nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba…

Zdjęcie - Tradycyjna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biegam po lesie z dziećmi i łapię każdy ciepły promień słońca. Liście przyjemnie szeleszczą pod stopami, a pomiędzy wciąż zielonymi źdźbłami trawy wesoło wystaje brązowy kapelusz podgrzybka. Jesień to piękna pora roku i choć nie mogę zapomnieć o nieuchronnie nadchodzącym listopadzie, staram się cieszyć dzisiejszym dniem. Jest pięknie, jest kolorowo, ciepło, a na obiad będzie zupa grzybowa. Taka prawdziwa, domowa, gęsta i aromatyczna. Z dużą ilością zielonej pietruszki. Zwyczajna, a zarazem wyjątkowa. Taka, jaką robiła nam moja mama – najlepsza!

Składniki:

  • 250g grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 nieduże marchewki
  • 500g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2l bulionu drobiowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 100ml śmietany

Zdjęcie - Tradycyjna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotuję bulion drobiowy.
  • Włoszczyznę i ziemniaki kroję w kostkę. dodaję do bulionu razem z przyprawami i gotuję do miękkości. Lubię, gdy ziemniaki długo gotują się w zupie, przechodzą jej smakiem i jednocześnie przyjemnie zagęszczają.
  • 30 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone grzyby.
  • Ugotowaną zupę w razie potrzeby zagęszczam dodatkowo kaszą manną.
  • Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem i zabielam śmietaną.
  • Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną natkę pietruszki.
  • Podaję.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy