Porady kulinarne
-
Jaki uprażyć sezam?
Wysyp sezam na suchą patelnię (nie wysmarowaną tłuszczem) i na średnim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się brązowe. Po wyprażeniu sezam nabiera charakterystycznego smaku i wykorzystujemy jego pełne możliwości.
-
Jakie są zalety pieczenia chleba w maszynie?
Ciasto na chleb zrobione tą metodą zawsze jest świetnie wyrobione. Pieczenie z automatem jest bardzo wygodne, wystarczy wrzucić do formy w odpowiedniej kolejności składniki i czekać na efekt. Chleb z maszyny w smaku jest naprawdę pyszny (jego przykładem może być klasyczny, biały chleb francuski. Ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek, a dodatek ziół prowansalskich nadaje mu ciekawego smaku).
-
Jaki chleb powoduje uczucie "napełnienia"?
Oprócz właściwości zdrowotnych, chleb żytni uważany jest także za sprzymierzeńca odchudzania. Naukowcy (zapewne amerykańscy) udowodnili, że wynika to z faktu, że jego struktura sprawia iż po jego konsumpcji występuje poczucie „napełnienia”.
-
Jaki jest najprostszy chleb?
To chleb domowy - aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są: mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.
-
Jaki jest sposób na miękką pitę?
Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde.
-
Chleb z ziarnami - kiedy nie wyrośnie?
Przy dodaniu do chleba za dużej ilości ziaren, chleb może nie wyrosnąć tak jak powinien.
-
Zakwas - gdzie go trzymać ?
Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.
Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.
-
Zakwas pszenny - jakie składniki?
Zakwas otrzymujemy z połączenia jedynie mąki i wody. Wybieramy mąkę pszenną razową, typ 2000.
-
Jak przygotować keksówkę do wypieku?
Keksówkę do wypieku chlebka truskawkowego smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
-
Co zrobić, aby z bułki nie wypłynął farsz?
Zawijamy boki ciasta do środka i kładziemy bułkę na pergaminie ku dołowi dzięki temu farsz podczas pieczenia nie wypleci.
-
Bagietki - jak je formować?
Aby bagietki urosły do góry, a nie na boki konieczne jest zbudowanie ścianek. Możecie zrobić to z materiałowych szmatek, tak jak prezentowałam w przepisie na bagietkę twarogowo- szczypiorkową lub zbudować ścianki z folii aluminiowej, co umożliwi też pieczenie w foremkach.
-
-
Czym można zastapić koszyk do pieczenia chleba?
Są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Wystarczy zastąpić koszyk zwykłym kuchennym sitem/durszlakiem.
-
Chleb - jak sprawdzić czy jest upieczony?
Aby sprawdzić, czy jest dobrze wypieczony przed krojeniem, warto postukać o jego spód, jeśli wyda głuchy dźwięk – jest upieczony.
-
Chleb - jaka lista składników?
Prosty chleb można upiec już z 4 składników: mąki, wody, drożdży (spożywczych lub naturalnych) oraz soli. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można urozmaicać, nadając im charakteru.
Na przykład wodę, można zamienić na mleko, a dzięki temu chleb będzie subtelniejszy w smaku. Przekonałam się o tym już wielokrotnie np. piekąc chleb mleczny na zakwasie.
Do ciasta na bazie mleka, można także dodać jajka (jak w przypadku maślanych rogalików), dzięki temu otrzymamy wypiek o bardzo sprężystym i delikatnym miąższu.
-
Pieczywo - jak uzyskać chrupiąca skórkę?
Jest wiele sposobów, aby uzyskać chrupiącą skórkę chleba i bułek. Wystarczy upiec swój chleb w piekarniku z postawioną miseczką z kostkami lodu. Można też posmarować wierzch ciasta chlebowego zimną wodą, chwilę przed pieczeniem. Niektórzy smarują też ciasto chlebowe rozbełtanym jajkiem. Są też mniej angażujące metody, o których na pewno nie zapomni się w trakcie przygotowywania chleba. Wystarczy do ciasta dodać kaszę manną, a dzięki temu wypiek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę.