Bagietka z kaszą manną
Jest wiele sposobów, aby uzyskać chrupiącą skórkę chleba i bułek. Wystarczy upiec swój chleb w piekarniku z postawioną miseczką z kostkami lodu. Można też posmarować wierzch ciasta chlebowego zimną wodą, chwilę przed pieczeniem. Niektórzy smarują też ciasto chlebowe rozbełtanym jajkiem. A o innych sposobach przeczytasz tu.
Są też mniej angażujące metody, o których na pewno nie zapomni się w trakcie przygotowywania chleba. Wystarczy do ciasta dodać kaszę manną, a dzięki temu wypiek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę.
Tak zrobiłam właśnie dzisiaj, dodając „grysiku” do ciasta na bagietkę. Przepis bardzo polecam, bo jest o wiele łatwiejszy od receptury na bagietkę francuską, a efekty są równie zachwycające.
Bagietka z kaszą manną Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut Porcje: 1 Składniki- 250 g mąki pszennej typ 650
- 80 g kaszy manny
- 200 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z kaszą manną, drożdżami, solą i cukrem.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 8 minut.
- Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat (nie podsypujemy mąką). Wyrabiamy krótko ciasto, formując długą i cienką bagietkę. Przekładamy ją na blachę, a boki wykładamy wałeczkami ze ściereczki lub folii aluminiowej, tworząc „ścianki” podtrzymujące rosnącą bagietkę. Ciasto przykrywamy ściereczką. Stawiamy w cieple.
- Po 30-45 minutach rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Usuwamy „ścianki” podtrzymujące bagietkę i wkładamy ją na blasze do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Przed krojeniem studzimy.