Chleb z sezamem
Uwielbiam sezam, szczególnie w prażonej postaci, dlatego było dla mnie czymś całkiem naturalnym dodać go do chleba. Moment prażenia sezamu jest bardzo ważny, gdyż właśnie wtedy nabiera on charakterystycznego smaku i wykorzystujemy jego pełne możliwości.
Mój pomysł na połączenie był absolutnym strzałem w dziesiątkę. To jeden z lepszych chlebów jakie jadłam. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i fantastyczny sezamowy smak. Polecam gorąco.
Chleb z sezamem
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g sezamu łuskanego
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 230 ml ciepłej wody
- Upraż sezam. Wysyp go na suchą patelnię (nie wysmarowaną tłuszczem) i na średnim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się brązowe.
- W misce połącz mąkę, sól, cukier i drożdże. Wsyp lekko ostudzony sezam.
- Zacznij powoli dolewać ciepłą wodą i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą elastyczną konsystencję, nieco przypominającą ciepłą plastelinę,
- Jeśli zdarzy Ci się dolać za dużo wody i ciasto jest zbyt lepkie, dosyp jeszcze odrobinę mąki, aby nabrało elastyczności.
- Z ciasta uformuj okrągły bochenek i lekko go uklep tworząc płaską podstawę.
- Wsadź bochenek do wyłożonej papierem do pieczenia blachy/naczynia żaroodpornego i przykryj całość folią aluminiową, zostawiając trochę przestrzeni u góry, aby ciasto mogło urosnąć.
- Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika.
- Daj ciastu podwoić objętość, powinno to potrwać nieco ponad godzinę,
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Piecz chleb przez ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto ze środka.