Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami słonecznika
Ten chleb to jeden z moich ulubionych. Mąka orkiszowa jest niepowtarzalna, sprawia, że chleb jest bardziej solidny i, co tu dużo mówić, po prostu niebanalnie pyszny. Uwielbiam dodatek ziaren w miąższu chleba, stąd dodatek słonecznika. Oczywiście każde inne nasiona będą na pewno mile widziane, ale uważajcie! Przy dodaniu za dużej ilości, chleb może nie wyrosnąć tak jak powinien.
Chleb zachowuje bardzo długo świeżość. W moim chlebaku znajduje się już od 3 dni i wciąż jest pyszny!
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami słonecznika
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 225 g mąki orkiszowej
- 70 g ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 300 ml ciepłej wody
Mieszamy ze sobą w misce mąki, drożdże, ziarna słonecznika i sól. Powoli dodajemy oliwę i ciepłą wodę i rozpoczynamy zagniatanie. Dodajemy wodę, aż zagniatane ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Intensywnie zagniatamy przez około 5 minut, aby ciasto się napowietrzyło.
Wnętrze miski wykładamy folią do żywności i wysypujemy mąką. Z masy formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Całość zakrywamy kolejną porcją folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i zagniatamy po raz drugi. Wkładamy ponownie do miski wyłożonej folią do żywności i obsypanej mąką i dajemy mu urosnąć jeszcze przez 1,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 30-40 minut aż skórka ładnie zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
Śliwka