Porady kulinarne
-
Masa serowa - czym ją zagęścić?
Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta.
-
Kiedy zrywać zielone orzechy?
We Włoszech zrywa się orzechy przed św. Janem czyli 24 czerwca, ale w naszym klimacie można to robić do 15 lipca, a nawet trochę dłużej w zależności od pogody.
-
Czosnek - jak go obrać?
Zanurzam główki i ząbki czosnku we wrzątku, a kłopotliwe obieranie nie jest już problemem.
-
Z czego zrobić domowe pierścienie cukiernicze?
Pierścienie cukiernicze można zrobić z plastikowej butelki po wodzie.
-
-
Co zrobić, aby mieć chudy rosół?
Jeżeli chcesz mieć chudy rosół poczekaj aż wystygnie a następnie wstaw do lodówki. Po kilku godzinach z łatwością zbierzesz tłuszcz.
-
Pączki - jak odsączyć nadmiar tłuszczu?
Aby osączyć nadmiar tłuszczu, gotowe pączki przekładać na papierowy ręcznik.
-
-
Spaghetti z cukinii - jaką cukinię wybrać?
Kupując cukinie nalezy wybrać proste, o jednakowej grubości na całej długości. Wtedy bedziemy mieć ładne, długie wstążki. Moje były lekko zakrzywione i niestety nie wyszły takie długie by dało sie je nawinąć ładnie na widelec.
-
Jakie jabłka do suszenia?
Jabłka przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe bez żadnych uszkodzeń i co najważniejsze niepryskane. Najlepiej z własnej uprawy lub dziko rosnące.