Falafle zrobiły wielką furorę w czasie wycieczki do Paryża i świetnie się sprawdziły jako piknikowe danie. Są boskie na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni, ale niczego im nie brakuje kiedy wystygną. Można je jeść z różnego rodzaju sosami - z tzatzikami smakują obłędnie. Można je podać ze świeżymi warzywami, idealnym uzupełnieniem będą chlebki pita.
Proponuję Wam pyszną przekąskę z pieczonej ciecierzycy. Dzisiaj prosta wersja z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Na pewno będą kolejne wersje, bo ciecierzycę w ten sposób można przygotować na wiele sposobów.
Przepis na ten omlet mam od 15 lat. Był hitem w jednej z modnych trójmiejskich restauracji. Jakie było moje zdziwienie, kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą.
Mleko owsiane jest świetną alternatywą, dla osób nie tolerujących laktozy,wegan, ale również świetnym urozmaiceniem mlecznej diety, bogatej w krowie przetwory. Co najważniejsze, mleko owsiane jest zdrowsze i lżej strawne od mleka krowiego. Zawiera dwa razy więcej witaminy A i więcej wapnia, niż mleko krowie. Bogate jest w błonnik pokarmowy, żelazo, potas i kwas foliowy. Nie jest nietłuste, nie zawiera laktozy i cholesterolu.