W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Dziś mam dla Was przepis właśnie na ten sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni! Łatwo , szybko i przyjemnie!
Pierwszy raz upiekłam ten sernik w styczniu, na Dzień Babci. Wyszedł cudnie i smakował doskonale, jednak ponieważ był to prezent, nie miałam możliwości sfotografowania go. Obiecałam sobie, że w sezonie jagodowym zrobię go ponownie. I oto jest :) Wilgotny, zbity i kremowy – dokładnie taki, jak lubię najbardziej.
Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik nie wyszedł mi idealny ale to z mojej winy. W smaku fantastyczny tylko bardzo mi popękał:(
Sernik jest doskonały. Ciasteczkowy spód podkręcony imbirem, masa rabarbarowa o konsystencji gęstego kiślu oraz oczywiście masa serowa wzbogacona delikatnie smakiem imbiru. Bardzo udane połączenie, zachęcam do zrobienia. :)
Ponieważ sezon na owoce w pełni to do mojego sernika postanowiłam wykorzystać borówki, których nie brakuje. Efekt jaki uzyskałam bardzo mnie zadowolił, piekarnik, spisał się wspaniale. Sami oceńcie :-)
Formę wyłożyć biszkoptami, zalać masą serową a następnie posypać porzeczkami lekko dociskając do masy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia...
Dzisiaj przepis na naprawdę bardzo prosty sernik jagodowy. Jego przygotowanie potrwa chwilę, a smak jest cudowny :-) Dodatek wanilii jest jak dla mnie obowiązkowy i bardzo korzystny, dzięki niemu sernik ma wspaniały aromat i smak.
Jak ja uwielbiam serniki! Do tego stopnia, że jak mam upiec jakieś ciacho nie ważne na jaką okazję czy bez niej, to zawsze mylę o ... serniku! Jest tyle kombinacji, które chodzą mi po głowie, mam nadzieję, że zdążę wszystkie upiec i nie zapomnieć o smakach, które chce w nich ukryć.