Sernik na rabarbarze
Nie wiem, jak u Was, ale na mojej północy można jeszcze kupić rabarbar, a nawet rośnie sobie w ogródkach. Zatem chętnie z tych dwóch faktów korzystam i piekę ile wlezie ciasta z rabarbarem. Bardzo go lubię po prostu. Lubię go również łączyć z truskawkami - idealny duet. Dzisiaj zapraszam na sernik, który robiłam jeszcze w czerwcu, ale nie miałam kiedy opublikować. Sernik jest doskonały. Ciasteczkowy spód podkręcony imbirem, masa rabarbarowa o konsystencji gęstego kiślu oraz oczywiście masa serowa wzbogacona delikatnie smakiem imbiru. Bardzo udane połączenie, zachęcam do zrobienia. :)
Przepis wyszukałam u Darii Anny na blogu Skarbiec Kulinarny.
Składniki na spód:
*250 g ciasteczek digestive (mogą być inne, np herbatniki)
*100 g masła
*1 pełna łyżeczka imbiru w proszku
Składniki na masę rabarbarową:
*450 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
*0,5 szkl. cukru
*0,5 szkl. wody
*1 pełna łyżka gęstej smietany
*3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
*2 pełne łyzki mąki pszennej
Składniki Na Masę Serową:
*400 g twarogu zmielonego 3 krotnie (użyłam wiaderkowego dr Oetker)
*0,5 szkl. cukru
*2 jajka
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*2/3 pełnej łyżeczki imbiru
*2 pełne łyżeczki maki pszennej
Wykonanie:
Spód: Ciastka zmielić w malakserze lub rozgnieść. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami, tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Formę do ciasta (tortownica o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód masę ciasteczkową i rozłożyć równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnych warstw sernika.
Masa rabarbarowa:
Rabarbar pokroić, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Przesmażyć chwilkę by puścił soki. W oddzielnym naczyniu połączyć wodę, śmietanę oraz obie mąki, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Wlać do garnka z rabarbarem i cukrem.
Mieszać do momentu zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać.
Masa Serowa:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Twaróg zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając je do połączenia się składników.
Dodać ekstrakt z wanilii, imbir i przesianą mąkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wypełnienie rabarbarowe.
Sernik piec 60-70 minut. Studzić najpierw w zamkniętym piekarniku (około 20 minut), następnie w delikatnie uchylonym. Ostudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego :)