Sernik śmietankowy z czereśniami
- SKŁADNIKI :
- CIASTO :
- -margaryna - 125g
- - cukier - 100g
- -jajko - 2szt
- - mąka pszenna - 125g
- - proszek do piecz. - 2 łyżeczki
- MASA:
- - margaryna - 40g
- - cukier - 80g
- - jajko - 2szt
- - mąka ziemniaczana -30g
- - twaróg mielony - 400g
- - budyń śmietankowy - 1op
- DODATKOWO:
- - czereśnie - 300g
Obiecałam , że będzie – no i jest!!!
Jak zapewne pamiętacie pokazałam Wam na facebooku ile czereśni udało mi się ocalić przed szpakami!
Cześć została zjedzona odrazu … z części zrobiłam muffiny …. sernik … a nawet wykorzystałam do obiadu!
Dziś mam dla Was przepis właśnie na ten sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!
Łatwo , szybko i przyjemnie!
Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.
CIASTO:
Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.
Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pokrywamy warstwą czereśni.
MASA SEROWA:
Margarynę z cukrem ucieramy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.
Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy
( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).
Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.
Ozdabiamy kilkoma czereśniami.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.60minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto musi dokładnie wystygnąć!!!
Smacznego!