Sernik śmietankowy z czereśniami

Sernik śmietankowy z czereśniami
  • SKŁADNIKI :
  • CIASTO :
  • -margaryna - 125g
  • - cukier - 100g
  • -jajko - 2szt
  • - mąka pszenna - 125g
  • - proszek do piecz. - 2 łyżeczki
  • MASA:
  • - margaryna - 40g
  • - cukier - 80g
  • - jajko - 2szt
  • - mąka ziemniaczana -30g
  • - twaróg mielony - 400g
  • - budyń śmietankowy - 1op
  • DODATKOWO:
  • - czereśnie - 300g

 

Obiecałam , że będzie – no i jest!!!

Jak zapewne pamiętacie pokazałam Wam na facebooku ile czereśni udało mi się ocalić przed szpakami! :D

Cześć została zjedzona odrazu … z części zrobiłam muffiny …. sernik … a nawet wykorzystałam do obiadu!

Dziś mam dla Was przepis właśnie na ten sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!

Łatwo , szybko i przyjemnie!

Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D

Zdjęcie - Sernik śmietankowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.

CIASTO:

Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.

Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pokrywamy warstwą czereśni.

MASA SEROWA:

Margarynę z cukrem ucieramy.

Oddzielamy białka od żółtek.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.

Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy

( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).

Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.

Ozdabiamy kilkoma czereśniami.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.60minut.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto musi dokładnie wystygnąć!!!

Zdjęcie - Sernik śmietankowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Kategorie przepisów