Prosta sałatka z samych pysznych składników – w sam raz na zdrową i pełnowartościową kolację. Jest lekka, a przy tym pożywna i sycąca. Bardzo nam smakowała :)
Zaproponowałam więc niedawno lekkie odchudzenie świątecznego stołu, przy okazji wprowadzające świeże, wiosenne warzywa do menu wielkanocnego. Od tego czasu sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem towarzyszy nam w każde święta, a ziemniaki z chrupiącymi dodatkami wszystkim przypadły do gustu.
Ta sałatka od razu wpadła mi w oko podczas zapowiedzi jakiegoś programu kulinarnego. Od razu wyobraziłem sobie to połączenie smaków i wiedziałem, że będzie idealna na jakiś upalny dzień czy też jako dodatek do bardziej konkretnej porcji czegoś grillowanego. Na szczęście ktoś wymyślił kiedyś taki guzik „Rec” i na spokojnie mogłem spisać przepis.
Z jednego pewnego składnika (pieczone buraki) powstała bardzo pyszna sałatka - przygotowana kilka godzin później w odsłonie dla gości określona została mianem "wykwintnej" :) . Połączenie szpinaku, pieczonego buraka, fety, pomiordów (suszonych i świeżych) z olejem czosnkowym z bazylią i kremem balsamicznym okazało sie być strzałem w 10 - tkę.