Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i fetą
Bardzo często spotykamy się z określeniem "przepis autorski". Nigdy jednak nie możemy być pewni, czy ktoś przed nami nie skomponował już takiego zestawienia składników.
Przyjmijmy zatem, że takiego zestawienia składników, jak w tej sałatce nigdy wcześniej nie widzieliśmy:).
Tak naprwdę z jednego pewnego składnika (pieczone buraki) powstała bardzo pyszna sałatka - przygotowana kilka godzin później w odsłonie dla gości określona została mianem "wykwintnej" :) . Połączenie szpinaku, pieczonego buraka, fety, pomiordów (suszonych i świeżych) z olejem czosnkowym z bazylią i kremem balsamicznym okazało sie być strzałem w 10 - tkę.
Zapraszamy do skosztowania:) (Składniki na 1 porcję)
-1 garść szpinaku -1/2 buraka pieczonego -2 plastry sera feta (plasty o grubości ok. 0,5 cm) -2-3 pomidory suszone w oliwie -4-5 pomidorków truskowkowych (koktajlowych) -1 saszetka (30 ml) oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią -1 łyżeczka kremu basamicznego -1 łyżka kiełków -sól, pieprz
Sposób wykonania: Buraki pieczymy co najmniej 60 minut w temperaturze ok. 180 st. My przygotowaliśmy sobie ich większą ilość dzień wcześniej. Szpinak myjemy i suszymy. Wykładamy na talerz (można go posolić). Polewamy delikatnie olejem Kujawskim. Na szpinak wykładamy buraki pokrojone w cieńkie plastry. Na buraki dodajemy ser pokrojony w drobniutką kostkę. Na to przychodzą również pokrojone na drobne kawałki pomidory suszone oraz pokrojnone na pół małe pomidorki. Całość polewamy kremem balsamicznym i pozostałym olejem z saszetki. Posypujemy kiełkami (ew. solą i pieprzem) i delektujemy sie smakiem :)
Smacznego
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania (poza pieczeniem buraków): 10 minut
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.