Jednak wszystkie sałatki na „B”, które chciałam przygotować, zawierały przynajmniej jeden surowy składnik...No ale – koniec końców – „bezpieczna” sałatka ze składników poddanych obróbce termicznej jest. I do tego bardzo smaczna :)
Melona wydrążyć w kuleczki. Ogórka pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz całe kuleczki mozzarelli. Wymieszać z porwaną sałatą, na koniec dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Całość wymieszać delikatnie z listkami bazylii i przed podaniem polać dressingiem
Sałatę myjemy rwiemy na kawałki. Układamy na półmisku. Pomidora kroimy w ćwiartki dodajemy do sałatki . Oliwki odcedzamy kroimy. Dodajemy kiełki. Olej mieszamy z sosem słodkim chilli i polewamy nim sałatkę .Podajemy
Zielony szpinak, chrupiący koper włoski i soczyste kuleczki owocu granata to główne składniki mojej sałatki. Jeszcze tylko odrobina sosu , kilka dodatków smakowych i lekka kolacja gotowa.
To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą.
Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce i odpowiednio doprawione i już…:) Dobrze, że zaczęłam te wszystkie przepisy jakoś utrwalać na blogu, bo często to są sałatki na potrzebę chwili i trudno sobie potem przypomnieć co która zawierała… A jak jest na blogu, to można zawsze dokładnie ją odtworzyć a dodatkowo może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu… same zalety…
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T