Dziś znalazłam trochę czasu, żeby zamieścić nowo przetestowane przepisy. Oba są bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Połówek był zachwycony obiema potrawami, w związku, z czym wchodzą na stałe do naszego jadłospisu.
Cebulę obrać, drobno poszatkować, przesmażyć na oleju. Pomidora obrać ze skóry, wydrążyć z miąższu, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do cebulki razem z pokrojoną cukinią (gruba kostka) i pokrojoną w paski papryką. Kalafiora podzielić na różyczki dodać do reszty składników.
Na patelni rozpuściłam masło. Zestawiłam ją z ognia i wsypałam bułkę tartą, skórkę otartą z 1 cytryny, połowę posiekanej natki, odrobinę soli, posiekane orzechy, wymieszałam i podgrzałam przez moment. Na koniec wlałam sok z 1 cytryny.
Filety natrzeć solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojonego w paski pora (białą część) i starte na grubych oczkach warzywa. Lekko poddusić a następnie dołożyć podzielone na mniejsze porcje filety. Dusić pod przykryciem.
Ponieważ nie przepadam za panierowanymi rybami, poszukałam trochę w necie, sprawdziłam stan mojej spiżarni i zabrałam się do dzieła. Wyszło przepyszne, odrobinę pikantne danie. Na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę.
W sprzedaży jest specjalna mieszanka do tempurowego ciasta (...)Jeśli jej nie macie, to wystarczy wymieszać 150 g mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli.Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste.Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka...