Dorsz standardowo

Dorsz standardowo
W naszym domu przyjęło się tak, że przynajmniej raz w tygodniu jemy na obiad rybę. Jest to praktycznie zawsze piątek i przyrządzamy ją prawie zawsze w ten sam sprawdzony sposób, który bardzo nam odpowiada. Można rozkoszować się smakiem ryby, a jeżeli jest to dobra ryba, to w ogóle bajka. Próbowaliśmy już wiele ryb, od tych "najgorszych" czyli np. tilapii, po te lepsze jak np. halibut. Zawsze jednak powracamy do jednej, a mianowicie do dorsza. Idealna nie rozpadająca się i zbita konsystencja, wyrazisty rybny smak, połączony z niezwykłą delikatnością. Pycha :)
Po prostu:

SMAŻONY DORSZ

Zdjęcie - Dorsz standardowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

- dorsz
- sól
- przyprawa do ryb
- mąka
- cytryna

Kawałki dorsza solimy z każdej strony, posypujemy przyprawą do ryb, a następnie otaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy aż ryba nie zrobi się złocista. Podajemy z czym tylko mamy ochotę, ale pamiętamy by koniecznie wycisnąć na rybę trochę cytryny.
Ja zawsze podaję rybę z surówką z kapusty kiszonej. Czasem jest to gotowana kapusta, czasem zwykła surówka, a czasem specjalność mojej mamy - z żurawiną, gruszką i innym bajerami.
Proste i pyszne!

Zdjęcie - Dorsz standardowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów