Bigos cygański ani tochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!
Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.
Naszła mnie ostatnio ochota na azjatyckie smaki. Jednak spokoju nie dawały mi szparagi. Są przecież tak pyszne, a sezon na nie taki krótki. Nie chciałam z nich rezygnować. Zaczęłam więc wertować jedną z moich ulubionych pozycji kucharskich „Dania z woka”. I znalazłam coś idealnego. W lekko azjatyckim klimacie, naładowane warzywami, których ostatnio mój organizm się domaga i zawierające szparagi.
Bardzo smaczny sposób na przygotowanie polędwiczki wieprzowej. Mięso zawija się w plastry boczku posmarowane musztardą, która nadaje mięsu pysznego smaku i najpierw podsmaża a potem zapieka w piekarniku.
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Jedno z tych dań, kiedy podczas jedzenia pojawia się i zakwita silna niezmiernie, paląca potrzeba, żeby się tym p o d z i e l i ć. Ugotować raz jeszcze, poczęstować. Takie pyszne. Mięso jest soczyste i delikatne, a glazura... ah! Nie da się tego opowiedzieć, poważnie. Zróbcie koniecznie!