Przepis na podstawowe ciasto na pizzę robioną w warunkach domowych . Przepis prosty, ale wymaga dużo wolnego czasu… Dzisiaj 7 latek pokaże Wam jak przygotować naprawdę smaczną i prostą pizzę w domu Ciasto jest miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Można z niego zrobić naprawdę pyszne pizze z ulubionymi dodatkami.
Przepis na pizzę neapolitańską jest zastrzeżony przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Jeśli zamówimy taką pizzę w pizzerii to powinna być ona wykonana wg. ściśle określonej receptury. Do stworzenia pizzy neapolitańskiej potrzebne są pomidory San Marzano i mozzarella z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Mąka do wyrobu pizzy powinna być 0 lub 00.
To jest szybkie ciasto na pizzę. Dodatki oczywiście dowolne, jakie tylko lubicie. Dziś u mnie z kurczakiem, papryką, pieczarkami, oliwkami, cebulą i oczywiście serem żółtym. Tym razem masło zastąpiłam Smakowitą Pajdą. Ciasto było aromatyczne dzięki zawartości ziół, całość po prostu pyszna!
Ta pizza jest tak dobra, że zniknęła w mgnieniu oka - dosłownie! :) Cienkie ciasto pośrodku, grubsze zostawiłam na bokach. W dwóch wersjach smakowych, ale co kto lubi. Lub, co ma akurat w lodówce.