Pizza (ostatnio moja ulubiona)

Pizza (ostatnio moja ulubiona)

Nie samymi mazurkami człowiek żyje, a i w podniosłej atmosferze miejsce na domowy fast food się znajdzie. Tę pizzę upiekłam w czasie weekendowych porządków. Mikser zagniótł ciasto, samo wyrosło, a ja tylko ułożyłam na wierzchu to, co akurat było w lodówce: pepperoni, oliwki, suszone pomidory, szynkę schwarzwaldzką, ser…

Ciasto z tego przepisu robiłam już dwa razy i jest zdecydowanie moim ulubionym!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Pizza (ostatnio moja ulubiona) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza (ostatnio moja ulubiona) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza (ostatnio moja ulubiona) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza (ostatnio moja ulubiona)

Agata, 4 kwietnia 2012

Zdjęcie - Pizza (ostatnio moja ulubiona) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do 1/2 szklanki ciepłe wody dodaj drożdże i cukier, odstaw na 5 minut. Z mąki i pozostałych składników zagnieć elastyczne ciasto (wraz z rozczynem drożdży), wyrabiaj dobre 5 minut mikserem z hakiem, lub 10-15 ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Piekarnik z blachą w środku rozgrzej do 250 oC.

Z ciasta uformuj okręgi z wyższym brzegiem, na wierzchu ułóż dodatki zaczynając od sosu pomidorowego. Brzegi posmaruj oliwą, aby się ładnie przypiekły.

Gotowe pizze pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.

Piecz wkładając na gorąca blachę, do momentu zarumienienia ciasta, ok. 10-15 minut w zależności od wielkości pizzy.

Kategorie przepisów