Biała pizza
Kiedy robiłam swoją pierwszą pizzę ponad dwadzieścia lat temu wydawała się ona cudownym objawieniem kulinarnym. Bez konkretnego przepisu, tworzona z tego co mieliśmy, a jednak słona drożdżówka, ketchup, kiełbasa i ser żółty po wyjęciu z piekarnika po prostu zachwycały smakiem. Potem były pierwsze przepisy w czasopismach i program Macieja Kuronia - trochę zaczęłam się wstydzić tej "naszej" pizzy - że taka nie włoska, taka trochę śmieszna.
Zaczęliśmy próbować robić pizzę według konkretnych przepisów aby upodobnić ją do oryginału - takiej prawdziwej - włoskiej. Jednak szybko okazało się, że nie ma jednego "prawdziwego" przepisu, nie ma tej jedynej: bo są różne regiony, bo są różne rodzaje, a przede wszystkim bo to domowe danie, a takie każdy robi po swojemu.
Zaczęliśmy więc samodzielnie praktykować różne dodatki i różne rodzaje mąki do przygotowania ciasta. Robiliśmy cienkie i grube, mój mąż opracował idealny sos pomidorowy do pizzy. Po wielu latach przygotowanie pizzy to zabawa. Nie ma przepisu - po prostu zagniata się jakieś ciasto i komponuje się ją z tego co lubimy a nieraz po prostu z tego co znajdziemy w lodówce i spiżarni.
Pomysł na dzisiejszą pizzę zawdzięczam programowi Dwóch łakomych Włochów. Podczas przygotowania ciasta oglądałyśmy ich z moją mamą. Ze składników o których mówili Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo miałam w domu ricottę i czerwoną cebulę, zabrakło nam sera gruyere oraz oryginalnej włoskiej wędliny (chyba to był jakiś rodzaj salami). Wykorzystałam startą goudę, a sos zaostrzyłam startym czosnkiem, włoską wędlinę zastąpiłam domową surową, pikantną kiełbasą - połączenie polsko-włoskie dało niesamowitą, aromatyczną pizzę.
Mam już pomysł na kolejną - ricotta z serem z niebieską pleśnią wydaje się być połączeniem idealnym.
Pizza z ricottą - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
(na dwie cienkie lub jedną grubą)
- 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
FARSZ:
- 30 dkg sera ricotta
- 10-15 dkg ostrego żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 10 dkg wędliny surowej wędzonej (dobrej jakości kiełbasa, szynka lub chudy boczek)
Wędlinę i cebulę pokroić w cieniutkie plastry.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę. Na wierzch rozsmarować sos i rozłożyć wędlinę oraz cebulę.
Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: