Biała pizza

Kiedy robiłam swoją pierwszą pizzę ponad dwadzieścia lat temu wydawała się ona cudownym objawieniem kulinarnym. Bez konkretnego przepisu, tworzona z tego co mieliśmy, a jednak słona drożdżówka, ketchup, kiełbasa i ser żółty po wyjęciu z piekarnika po prostu zachwycały smakiem. Potem były pierwsze przepisy w czasopismach i program Macieja Kuronia - trochę zaczęłam się wstydzić tej "naszej" pizzy - że taka nie włoska, taka trochę śmieszna.
Zaczęliśmy próbować robić pizzę według konkretnych przepisów aby upodobnić ją do oryginału - takiej prawdziwej - włoskiej. Jednak szybko okazało się, że nie ma jednego "prawdziwego" przepisu, nie ma tej jedynej: bo są różne regiony, bo są różne rodzaje, a przede wszystkim bo to domowe danie, a takie każdy robi po swojemu.
Zaczęliśmy więc samodzielnie praktykować różne dodatki i różne rodzaje mąki do przygotowania ciasta. Robiliśmy cienkie i grube, mój mąż opracował idealny sos pomidorowy do pizzy. Po wielu latach przygotowanie pizzy to zabawa. Nie ma przepisu - po prostu zagniata się jakieś ciasto i komponuje się ją z tego co lubimy a nieraz po prostu z tego co znajdziemy w lodówce i spiżarni.
Pomysł na dzisiejszą pizzę zawdzięczam programowi Dwóch łakomych Włochów. Podczas przygotowania ciasta oglądałyśmy ich z moją mamą. Ze składników o których mówili Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo miałam w domu ricottę i czerwoną cebulę, zabrakło nam sera gruyere oraz oryginalnej włoskiej wędliny (chyba to był jakiś rodzaj salami). Wykorzystałam startą goudę, a sos zaostrzyłam startym czosnkiem, włoską wędlinę zastąpiłam domową surową, pikantną kiełbasą - połączenie polsko-włoskie dało niesamowitą, aromatyczną pizzę.
Mam już pomysł na kolejną - ricotta z serem z niebieską pleśnią wydaje się być połączeniem idealnym.
Zdjęcie - BIAŁA PIZZA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pizza z ricottą - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
(na dwie cienkie lub jedną grubą)

  • 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże, cukier i kilka łyżek mąki wymieszać z wodą i odstawić do wyrośnięcia.

Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
FARSZ:
  • 30 dkg sera ricotta
  • 10-15 dkg ostrego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dkg wędliny surowej wędzonej (dobrej jakości kiełbasa, szynka lub chudy boczek)
Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wymieszać z ricottą, roztartym czosnkiem oraz oliwą. Doprawić do smaku solą.
Wędlinę i cebulę pokroić w cieniutkie plastry.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę. Na wierzch rozsmarować sos i rozłożyć wędlinę oraz cebulę.
Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut.

Reakcje:

Przepisy z tych kategorii

Prosta sałatka caprese
2

Prosta sałatka caprese

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sierpniowa focaccia
1

Sierpniowa focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Crostata z włoską bezą
2

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń z cukinii
1

Pieczeń z cukinii

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pasta z zielonego groszku z orzechami nerkowca
2

Pasta z zielonego groszku z or…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik brownie z brzoskwiniami
1

Sernik brownie z brzoskwiniami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chrupiący bananowiec
2

Chrupiący bananowiec

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Gryczane naleśniki z serkiem labneh i sosem z czerwonej porzeczki
1

Gryczane naleśniki z serkiem l…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit