Ciasto na pizzę – przepis podstawowy. Dziecinnie prosty
Przepis na podstawowe ciasto na pizzę robioną w warunkach domowych . Przepis prosty, ale wymaga dużo wolnego czasu… Dzisiaj 7 latek pokaże Wam jak przygotować naprawdę smaczną i prostą pizzę w domu Ciasto jest miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Można z niego zrobić naprawdę pyszne pizze z ulubionymi dodatkami. Tajniki robienia tego ciasta mamy od samego Mistrza Danielle, który ma najsmaczniejszą pizzę w całym Mediolanie U nas największe powodzenie ma zawsze Margerita z domowej roboty sosem pomidorowym i mozzarellą…
Sposób przygotowania bardzo czasochłonny, by zrobić wszystko dokładnie ze sztuką. Ale uwierzcie – naprawdę warto. My w początkowym etapie pomogliśmy sobie mikserem. Potem już żmudna i ciężka praca, ale warto było Takiej pizzy nie jada się co dzień…
SKŁADNIKI:
0,5 kg wody
900 gram mąki (ok. 150 g odsypać do podsypywania)
25 g soli
13 g drożdży
30 g oleju
Drożdże i sól rozpuść w niewielkiej ilości wody (odlej z przygotowanej). Do misy miksera wsyp mąkę z wodą i zacznij wyrabiać ciasto.
Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj przez 3 minuty.
Następnie wlej rozpuszczoną w wodzie sól i wyrabiać kolejne 3 minuty.
Na koniec dodaj oliwę i także wyrabiaj przez 3 minuty.
Ciasto wyjmij z misy miksera na podsypany mąką stół, uformuj kulę, połóż na wysypanym mąką talerzu i ściśle przykryj folią spożywczą. Odstaw na 20 minut.
Następnie ciasto podziel na 2 części (po około 700 g każda). Każdą z nich wyrabiaj mocno uciskając.
Przygotowane 2 kule ciasta połóż na podsypany mąką dużych talerzach, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Ciasto po wyrośnięciu jest gotowe do wyrabiania dowolnych kształtów pizzy
Po uformowaniu pizzy lub rozłożeniu jej na wysmarowaną tłuszczem blachę, ciasto posmaruj 1 łyżką sosu pomidorowego i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj dodatki.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni i wstaw wyrośniętą pizzę na 3 minuty (małe pizze) lub 6 minut (cała blacha).
Po tym czasie nałóż resztę sosu pomidorowego, dodatki (u nas szynka, pieczarki, cebulka, kabanosy) i ser.
Możesz przygotować też pizzę białą z ziemniakami, serem fetą, oliwkami:
Mój Młody Kucharz jednak najbardziej preferuje klasyczna Margeritę:
Wstaw pizze ponownie do piekarnika. Jeśli chcesz sprawdzić czy pizza jest już gotowa to widelcem lekko ją podważ od spodu i sprawdź czy spód pizzy jest jasno złoty. Jeśli tak – wyjmijy. Z reguły trwa to w tradycyjnych piekarnikach od 10 do 15 minut w zależności od wielkości pizzy
Koniecznie spróbujcie…dziecinnie proste