Pizza na cienkim spodzie

Pizza na cienkim spodzie
Zdjęcie - Pizza na cienkim spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta pizza jest tak dobra, że zniknęła w mgnieniu oka - dosłownie! :) Cienkie ciasto pośrodku, grubsze zostawiłam na bokach. W dwóch wersjach smakowych, ale co kto lubi. Lub, co ma akurat w lodówce. Zwykle się rozpisuję o walorach smakowych, ale w tym wypadku brak słów - smak doskonały! Polecam!!!

Zdjęcie - Pizza na cienkim spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami z szynką długodojrzewającą i camembertem

Przepis na ciasto Jamie'ego Oliviera. Znaleziony u Magdy. Wychodzą 2-3 spody
Składniki na ciasto:
  • 500g białej mąki chlebowej [dałam pszenną 480]½ łyżeczki soli
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g) [dałam 20 g świeżych]
  • ½ łyżki miałkiego cukru
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 325ml letniej wody

Składniki na sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów, bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki:
  • mozzarella
  • szynka długodojrzewająca
  • ser camembert
  • oliwki
  • krewetki
  • żółty ser wędzony
  • rukola


Zdjęcie - Pizza na cienkim spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami z krewetkami, oliwkami, żółtym serem wędzonym
Przygotowanie sosu *polecam zrobić w trakcie wyrastania ciasta
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory, przyprawy, cukier, sól i pieprz. Wymieszać całość i smażyć na małymo ogniu do zgęstnienia sosu - 40-60 minut. Pod koniec, w razie konieczności, raz jeszcze doprawić sos wedle własnego smaku.
Przygotowanie ciasta W miseczce wymieszać drożdże, cukier, oliwę oraz wodę - odstawić na ok. 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać ją z solą. Zrobić wgłębienie i wlać do niego drożdżowy rozczyn. Przemieszać całość widelcem po czym zagnieść ciasto - porządnie, przez około 10 minut - aż będzie jednolite i sprężyste. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej kulę ciasta i ponownie lekko oprószyć z wierzchu. Następnie nakruć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło - na jedną do dwóch godzin (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury (z płaską blachą lub kamieniem w środku), a w międzyczasie raz jeszcze wyrobić ciasto przez parę minut, a następnie podzielić na 2-3 porcje (tyle ile ma być spodów). * Jeśli nie chcemy od razu wykorzystać ciasta, można je owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce bądź zamrażalniku.
Formowanie: na kawałku papieru do pieczenia rozwałkować spód na pizzę - na ok. 5 mm (u mnie grubsza warstwa na bokach). Następnie posmarować go częścią sosu pomidorowego, zostawiając wolne brzegi, po czym wysypać mozzarellę. Na koniec dodać ulubione dodatki. Ważne: jeśli będziemy używali dodatkowego sera, należy wysypać go na pizzę tuż przed wyjęciem.
Tak przygotowaną pizzę delikatnie przesunąć - razem z papierem do pieczenie - na gorącą, wyjętą z piekarnika blachę. Od razu wstawić z powrotem do piekarnika i piec 8-10 minut. U mnie trwało to 15 minut, choć pewnie zależy to od piekarnika. Pod koniec pieczenia można też włączyć jedynie górne grzanie, by ładnie się zarumieniła z wierzchu.
Wskazówka: w trakcie przygotowywania pizzy, porcje ciasta, które czekają na swoją kolej lekko rosną, więc przed formowaniem ponownie należy je wyrobić, by pozbyć się nadmiaru powietrza.

Zdjęcie - Pizza na cienkim spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Jeœśli z kolei nie mamy czasu czy ochoty na samodzielnie przygotowanie pizzy -– a to trzeba wybrać się po składniki, “nabrudzić” w kuchni, odcaignąć od pilnych zajęć, czy po prostu “nie chce się nic”, bo leń przemożny nas ogarnie :) - możemy skorzystać z portalu foodpanda.pl., gdzie można zamówić jedzenie online. Oczywiœcie nie tylko pizzę :) Foodpanda agreguje dużą liczbę restauracji, przez co możemy przebierać w przeróżnych daniach i kuchniach – od pizz, burgerów, naleœników, przez kuchnię polską, meksykańską, tajską, po zdrową żywnośœć (i wiele innych). Wystarczy podać swoją lokalizację, a wyskoczą lokale, które oferują dowóz w dane miejsce. Menu można przeglądać z poziomu serwisu, więc nie trzeba tracić czasu na zaglądanie na stronę każdej z restauracji. Praktycznie, wygodnie i szybko.

Kategorie przepisów