Zdecydowałam się na składniki, które zazwyczaj łączę ze sobą w sałatce mianowicie szpinak z gruszką. Okazało się, że jest to niesamowicie pyszne połączenie z ciastem drożdżowym, pizza jest po prostu przepyszna.
Długo się do nich zbierałam, oj długo. Ale w końcu się udało. Są pyszne, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. A o czym mowa? O ziemniaczanych krokietach z nadzieniem.
Langosze pochodzą z kuchni węgierskiej. Są to drożdżowe placki z dodatkiem ziemniaków, smażone na głębokim oleju co niestety sprawia, że nie będą zbyt często gościć na moim stole. Nie mniej jednak , musiałam ich sprobować bo tak wiele dobrego o nich słyszałam, że głęboki tłuszcz długo mnie nie powstrzymywał.
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym to typowe comfort food. Ja chciałam uczynić to danie trochę zdrowszym i lżejszym, ale nadal sycącym, więc połowę klusek zamieniłam na bakłażan. (...) Całość jest naprawdę pyszna!
Na patelni na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku. (...) Gdy szpinak jest gotowy przekładamy go do miseczki, dodajemy serek topiony i mocno mieszamy, żeby serek ładnie połączył się z szpinakiem...
Są bardzo fajne, mięciutkie, a te które odgrzewałam kolejnego dnia wystarczyło położyć na gorącą patelnię i potrzymać 20 sekund z każdej strony i były jak świeżo pieczone.
Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. (...) Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu.