Focaccia grzybowa
Mimo, że od świąt minęło już kilka dni, mogę się założyć, że spora część z Was wciąż chowa zalegające ze świąt resztki w obawie przed wyrzuceniem i zmarnowaniem jedzenia. Ja również należę do tej grupy.
Co roku robię dwa razy mniej farszu na uszka i pierogi, jednak (nie wiem jakim cudem!) zawsze okazuje się, że mam go za dużo. Nadprogramowy farsz zawsze ląduje w lodówce, bo przecież „do czegoś , z pewnością, go wykorzystam”. Zwykle smutnie przeleży w lodówce aż nadejdzie kres jego dni i zostanie wyrzucony. Nie w tym roku! Wyrzucanie jedzenia co raz bardziej mnie drażni i staram się wykorzystać każdą najmniejszą resztkę nie tylko ze świąt, ale z każdego powszedniego dnia.
To samo polecam Wam. W szczególności, gdy zalega Wam ze świąt jeszcze odrobina grzybowych resztek. Focaccia sprawdzi się idealnie!
Focaccia grzybowa Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy
- 300 g mrożonych grzybów (ja użyłam podgrzybków)
- ok. 100 ml ciepłej wody
- Grzyby poszatkuj i podsmaż na oliwię przez kilka minut. Ostudź.
- Połącz ze sobą na blacie lub w misce mąkę, drożdże i sól.
- Dodaj oliwę i ostudzone grzyby i zacznij zagniatać ciasto.
- Powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając, aż ciasto uzyska elastyczną, odchodzą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, odłóż ją w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
- Po upływie tego czasu wygnieć wyrośniętym ciastem małą, prostokątną blachę od piekarnika, wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Zrób charakterystyczne dla focacci dziurki palcami i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.