Jak dla mnie w smaku petarda! Dodatkowo nie żałowałam czosnku i parmezanu, więc jak ktoś lubi pesto o mocnym i wyrazistym smaku, przepis jest zdecydowanie dla niego. Mocno polecam!
Najsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo.
Doskonała przekąska lub przystawka na każdą uroczystość. Dodatek oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno doskonale uzupełni niedobory wit. E, a zawartość beta-karotenu, lecytyny oraz kwasów omega-6, także pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Razem z natką pietruszki i lnianym olejem Kujawskim ucieramy całość na pastę, po czym doprawiamy solą i pieprzem...
I doczekaliśmy się mamy sezon na czosnek niedźwiedzi , mój nie zawodny mąż nazbierała mi go na tyle aby powstały duże zapasy słoiczkowe. W tym roku po raz kolejny pesto ale w kilku odsłonach. Jako pierwsze pesto z fistaszkami