Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)
Harissa to pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, która dość często przewija się w składnikach wielu potraw arabskich. Szczególnie popularna jest w Tunezji, gdzie używa się jej niemal do wszystkiego – kanapek, sosów, zup, kuskusu i potraw mięsnych.
Ekspresowa w wykonaniu i naprawdę przepyszna. Lekka, kremowa i dzięki suszonym pomidorom niezwykle aromatyczna. Dzisiaj pasta w wersji zmodyfikowanej z dodatkiem fety.