Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną

Pomarańczowe „arabskie” ciasto…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe falafele

Dyniowe falafele

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka z chorizo, cukinią i…

Dzi Dzi
karmelowy

Hummus z rozmarynem i prażonym sezamem - idealny!
1

Hummus z rozmarynem i prażonym…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Arabski chlebek z tahini

Arabski chlebek z tahini

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tureckie ciasto ze szpinakiem
1

Tureckie ciasto ze szpinakiem

atina atina
Tak sobie pichcę...

Przepisy z tych kategorii

Makaron z wegańskim, kremowym sosem szpinakowym

Makaron z wegańskim, kremowym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Galette z fioletowymi ziemniakami

Galette z fioletowymi ziemniak…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą
3

Sałatka ryżowa z kurczakiem, b…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sałatka makaronowa o smaku pizzy

Sałatka makaronowa o smaku piz…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini pizzerinki z pieczarkami
1

Mini pizzerinki z pieczarkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni