Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Śniadanie, obiad lub kolacja!

Wegetariański talerz z sosem m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Smakowita pasta ze słonecznika

Smakowita pasta ze słonecznika

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Muffinki bakaliowe (bezglutenowe, wegańskie)

Muffinki bakaliowe (bezgluteno…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Spiralne frytki z piekarnika
2

Spiralne frytki z piekarnika

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
2

Tabbouleh – prosta letnia sała…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Perskie curry z kurczakiem
1

Perskie curry z kurczakiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pomidorowa kasza bulgur
1

Pomidorowa kasza bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz z soczewicy i ciecierzycy - kuchnia arabska
1

Gulasz z soczewicy i ciecierzy…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Falafel- kuchnia arabska
2

Falafel- kuchnia arabska

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tabbouleh z botwiną, mango i halloumi

Tabbouleh z botwiną, mango i h…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu