Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Sałatka shirazi z granatem
1

Sałatka shirazi z granatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną; po marokańsku
1

Filety z kurczaka nadziewane k…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Buraki pieczone z pistacjami, granatem i balsamiczną glazurą. Marokańska sałatka na zimną jesień

Buraki pieczone z pistacjami,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Barazek - sezamowe ciasteczka
1

Barazek - sezamowe ciasteczka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muhammara - pasta z pieczonej papryki i orzechów
2

Muhammara - pasta z pieczonej…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szakszuka (Shakshouka) z szynką
4

Szakszuka (Shakshouka) z szynk…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Halloumi z jabłkami

Halloumi z jabłkami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
1

Czerwona kapusta pekińska ze s…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron soba z wieprzowiną i warzywami
1

Makaron soba z wieprzowiną i w…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim
1

Makaron z boczniakami w stylu…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Barazek - sezamowe ciasteczka
1

Barazek - sezamowe ciasteczka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kurkuma i jej prozdrowotne działanie - pasta z kurkumy i złote mleko
2

Kurkuma i jej prozdrowotne dzi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna