Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Chlebek arabski

Chlebek arabski

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Chlebek arabski  (pita, flat bread)
2

Chlebek arabski (pita, flat b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną

Pomarańczowe „arabskie” ciasto…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe falafele

Dyniowe falafele

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka z chorizo, cukinią i…

Dzi Dzi
karmelowy

Hummus z rozmarynem i prażonym sezamem - idealny!
1

Hummus z rozmarynem i prażonym…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Obłędnie pyszny gulasz warzywny

Obłędnie pyszny gulasz warzywn…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Wegetariański smalczyk cebulowy
1

Wegetariański smalczyk cebulow…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pure z selera z mleczkiem kokosowym

Pure z selera z mleczkiem koko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rafaello z kaszy jaglanej
1

Rafaello z kaszy jaglanej

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Warzywne curry z zielonej soczewicy
1

Warzywne curry z zielonej socz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaron z wegańskim, kremowym sosem szpinakowym

Makaron z wegańskim, kremowym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika