Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym
1

Kalafior gotowany w sosie pomi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Wegańskie brownie z batatów z truskawkami

Wegańskie brownie z batatów z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegańska Pavlova

Wegańska Pavlova

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pasta alla norma (siciliana)

Pasta alla norma (siciliana)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kotlety jaglano-szpinakowe

Kotlety jaglano-szpinakowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy sernik z truskawkami

Czekoladowy sernik z truskawka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym
1

Kalafior gotowany w sosie pomi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kiszone  cytryny
1

Kiszone cytryny

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem

Grillowane banany i lody jogur…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegańskie brownie z batatów z truskawkami

Wegańskie brownie z batatów z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową

Ciasto kruche z truskawkami i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne