Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Kalafior z zatarem i fetą
1

Kalafior z zatarem i fetą

figmara figmara
figowe smaki

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Racuchy na kefirze
6

Racuchy na kefirze

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Marchewkowa sałatka z żurawiną, sosem tahini, pestkami i nasionami chia. Poniedziałkowy detoks
2

Marchewkowa sałatka z żurawiną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orientalny kurczak w coca coli
3

Orientalny kurczak w coca coli…

Dzi Dzi
karmelowy

Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Curry z mlekiem kokosowym i kr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym

Łosoś w migdałach z sosem czos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje
1

Empanadas z kurczakiem i panam…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna