Baba ganoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii - dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, a w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.
Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów-smacznego!" znalazłam przepis na "kawior dla ubogich" - bardzo popularną potrawę "w południowych republikach ZSRR". To taka baba ghanoush bez pasty tahini.
Pasta z pieczonego bakłażana - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki
Bakłażany trzeba upiec - najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.
Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.


Przepisy z tych kategorii

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Butter chicken - indyjski kurczak maślany

Butter chicken - indyjski kurc…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Marokańska sałatka z marchewki

Marokańska sałatka z marchewki

Kasia Kasia
Pełny talerz

Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka
1

Słodko - pikantne tajskie skrz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Pad Thai by chef Pong Aroonsang

Pad Thai by chef Pong Aroonsan…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Przepisy z tych kategorii

Bataty ze szczypiorkiem
1

Bataty ze szczypiorkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pikantna zupa z ciecierzycą ze śmietankową pastą z fety

Pikantna zupa z ciecierzycą ze…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Cukinie z suszonymi pomidorami…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańska galaretka

Wegańska galaretka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków
4

„Steki” z kalafiora z sosem z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty