Na makaron cortecce pierwszy raz napatoczyłam się podczas Włoskiego Tygodnia w Lidlu, wcześniej nigdy o nim nie słyszałam. Oczywiście musiałam go nabyć i pewne było, że prędzej czy później doczeka się wizyty na stole. Ten makaron kształtem przypomina trochę bagietki albo po prostu podłużne kluski. Gotuje się je długo, ok. 15-20 minut, ale ma to też swoje dobre strony – w tym czasie na spokojnie możemy przygotować do nich jakiś sos. Ja zrobiłam kurkowo-śmietanowy... :)
Ponieważ po przygotowaniu kolorowej pieczeni rzymskiej zostało mi sporo kolorowej papryki, zrobiłam z niej sałatkę. Sałatka to właściwie trochę takie „sprzątanie lodówki”, bo wrzuciłam do niej to, co mi akurat zbywało ;) Mimo to wyszła bardzo smaczna :)
Ponieważ po przygotowaniu kolorowej pieczeni rzymskiej zostało mi sporo kolorowej papryki, zrobiłam z niej sałatkę. Sałatka to właściwie trochę takie „sprzątanie lodówki”, bo wrzuciłam do niej to, co mi akurat zbywało ;) Mimo to wyszła bardzo smaczna :)
Takie rogaliki to świetny pomysł na coś słodkiego w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy, jeśli mamy pod ręką gotowe ciasto francuskie, tabliczkę czekolady i kilka śliwek. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a najlepiej smakują zanim całkowicie ostygną, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła... :)
Jak Boga kocham, nie wiem, skąd mam ten przepis... Koleżanka poprosiła mnie o wynalezienie przepisu na proste, ucierane ciasto z owocami, najlepiej bez mleka. I znalazłam w moim bezcennym pudle po Rafaello, na jakiejś kartce z czasów liceum (tak mi się wydaje...), prościutki i szybki przepis. A że nie lubię komuś dawać przepisów zapomnianych lub niewypróbowanych, wczoraj musiałam upiec ciasto ;)
Bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek. Szybki i zdrowy. W smaku delikatnie zbożowy, bardzo puszysty i delikatny. Świetnie zgra się zarówno ze słodkimi jak i ze słonymi dodatkami. Polecam zagonionym stęsknionym domowego pieczywa