Rogaliki ze śliwkami i czekoladą
Takie rogaliki to świetny pomysł na coś słodkiego w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy, jeśli mamy pod ręką gotowe ciasto francuskie, tabliczkę czekolady i kilka śliwek. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a najlepiej smakują zanim całkowicie ostygną, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła... :)
Przepis podpatrzony u trele-morele :)
ROGALIKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
5 szt. śliwek,
10 kostek gorzkiej czekolady,
1 jajko do posmarowania,
cukier do posypania
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy lekko podsypanej mąką i delikatnie rozwałkować, aby otrzymać prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie przekroić wzdłuż na 2 prostokąty 45 x 15 cm i z każdego wyciąć po 5 równoramiennych trójkątów, jak na rysunku poniżej. Na każdym trójkącie ułożyć połówkę śliwki oraz kostkę czekolady. Zwijać ciastka od podstawy w kierunku przeciwległego kąta. Boki zawinąć tak, aby otrzymać kształt rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut, aż rogaliki będą złociste i rumiane.
Przepis podpatrzony u trele-morele :)
ROGALIKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
5 szt. śliwek,
10 kostek gorzkiej czekolady,
1 jajko do posmarowania,
cukier do posypania
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy lekko podsypanej mąką i delikatnie rozwałkować, aby otrzymać prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie przekroić wzdłuż na 2 prostokąty 45 x 15 cm i z każdego wyciąć po 5 równoramiennych trójkątów, jak na rysunku poniżej. Na każdym trójkącie ułożyć połówkę śliwki oraz kostkę czekolady. Zwijać ciastka od podstawy w kierunku przeciwległego kąta. Boki zawinąć tak, aby otrzymać kształt rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut, aż rogaliki będą złociste i rumiane.